Prostaatkanker
Prostaatkanker is kanker van de prostaat. Hoe prostaatkanker ontstaat, is niet precies bekend. Bij ongeveer 5 tot 10 op de 100 mannen (5 tot 10%) met prostaatkanker speelt erfelijke aanleg een rol bij het ontstaan.
Als prostaatkanker bij 3 of meer naaste familieleden voorkomt, of als de ziekte begint met 55 jaar of jonger, kan dat reden zijn om aan een erfelijke aanleg te denken.
Bij kanker gaat er iets mis met de groei van cellen in het lichaam. De cellen groeien op een ongecontroleerde manier, waardoor een gezwel kan ontstaan. Gezwellen worden ook wel tumoren genoemd.
Bij kanker is sprake van een kwaadaardige tumor. Kwaadaardige tumoren kunnen de weefsels waar ze in groeien verdrukken of beschadigen. Ook kan de kanker zich na een tijd verspreiden door het lichaam. Dit heet uitzaaien.
In eerste instantie merkt een man meestal niets van prostaatkanker. Soms zijn er wel kenmerken. Het kan zijn dat hij vaker moet plassen. Het plassen kan meer moeite kosten. Soms is de urinestraal zwakker en kan nadruppelen. Soms is er een pijnlijk en branderig gevoel bij het plassen, of de urine is troebel of bloederig.
Voor al deze klachten geldt dat ze ook andere oorzaken kunnen hebben zoals bijvoorbeeld een urineweginfectie of een goedaardige vergroting van de prostaat. Alleen door onderzoek kan bepaald worden of het om prostaatkanker gaat.
-
Andere namen voor deze ziekte
Prostaatkanker
Prostaatcarcinoom
Prostate cancer -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Met de bovenstaande kenmerken kan een arts vermoeden dat het om prostaatkanker kan gaan. Met onderzoek van de prostaat, bloedonderzoek, onderzoek met een echo en biopt kan de diagnose gesteld worden.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Prostaatkanker kan worden behandeld met een operatie, bestraling, hormonale therapie of chemotherapie. Soms wordt een combinatie van deze behandelingen gedaan.
-
Hoe vaak komt het voor?
Prostaatkanker wordt bij ongeveer 10.000 mannen per jaar vastgesteld. De meesten zijn dan 65 jaar of ouder.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Meestal is prostaatkanker niet erfelijk. Soms (5 tot 10 op de 100 gevallen) speelt erfelijke aanleg een rol bij het ontstaan. Prostaatkanker komt vaker voor bij mannen bij wie in de familie een erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker voorkomt. Er zijn daarnaast nog andere erfelijke factoren betrokken bij het risico op prostaatkanker, maar die zijn nog niet precies bekend.
-
Meer info voor patiënten
- Kanker.nl
- ProstaatKankerStichting
- Prostate Cancer (National Cancer Institute)
-
Meer info voor artsen
- Verwijscriteria Erfelijke aanleg voor kanker
- Richtlijn prostaatcarcinoom (Oncoline)
- Familial prostate cancer (Orphanet)
- AvL UMCG RadboudUMC VUmc LUMC ErasmusMC UMCUtrecht AMC MUMC+ Poliklinieken Familiaire Tumoren van de academische ziekenhuizen
-
Expertisecentra
De minister van VWS heeft voor deze ziekte (nog) geen expertisecentrum aangewezen.