Overslaan en naar de inhoud gaan

PKAN

PKAN is een erfelijke aandoening van de hersenen. Bij PKAN krijgt iemand steeds meer moeite met bewegen. (PKAN staat voor: Pantothenate Kinase Associated Neurodegeneration).

PKAN is de meest voorkomende vorm van NBIA.

Er zijn twee vormen, een klassieke vorm en een atypische vorm van PKAN.

De kenmerken van de klassieke vorm beginnen op kinderleeftijd. Kinderen krijgen steeds meer moeite met lopen. Ook spasticiteit en dystonie kunnen voorkomen. Deze klachten nemen in de loop van de tijd steeds meer toe. Soms wordt kauwen en slikken lastig. Vaak zijn er problemen met praten. Sommige kinderen gaan minder goed zien.

De kenmerken verschillen per persoon. Maar door betere medische zorg bereiken meer mensen met de klassieke vorm van PKAN de volwassen leeftijd.

De atypische vorm begint meestal op late kinderleefijd of als iemand volwassen is. De kenmerken nemen geleidelijk toe. Bij deze vorm zijn er vaker problemen met de spraak en het gedrag. De persoonlijkheid kan veranderen.

Het bewegen gaat pas later achteruit. Dan is iemand vaak stijf en krijgt een te sterke reactie op prikkels.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN