PKAN
PKAN is een erfelijke aandoening van de hersenen. Bij PKAN krijgt iemand steeds meer moeite met bewegen. De oorzaak is een foutje in een gen.
PKAN is de afkorting van Pantothenate Kinase Associated Neurodegeneration. PKAN is de meest voorkomende vorm van NBIA.
Er zijn twee vormen, een klassieke vorm en een atypische vorm van PKAN. De meeste kinderen hebben de klassieke vorm.
De kenmerken van de klassieke vorm beginnen op de kinderleeftijd. Kinderen krijgen steeds meer moeite met lopen. Ook worden hun spieren stijf (spasticiteit). En gaan de spieren zich samentrekken zonder dat iemand dat wil (dystonie). In de loop van de tijd worden deze klachten erger. Door de dystonie kunnen botten breken. Soms heeft iemand trillende armen en handen.
Vaak krijgt een kind problemen met praten. En veel kinderen gaan steeds minder goed zien. Vaak wordt ook kauwen en slikken lastig. Veel kinderen gaan kwijlen en ze kunnen last krijgen van eten dat terug komt vanuit de maag naar de mond (reflux).
Ook verandert vaak hun gedrag. Kinderen worden bijvoorbeeld stil en teruggetrokken of boos om niks. Sommige kinderen hebben last van epilepsie. Ook kunnen ze problemen met leren hebben.
De atypische vorm begint meestal tijdens de puberteit of als iemand volwassen is. De kenmerken nemen langzaam toe. Bij deze vorm zijn er vaker problemen met de spraak en het gedrag. Het bewegen gaat pas later achteruit.
Bij klassieke PKAN is er meer kans dat iemand vroeg sterft. De meeste kinderen met deze vorm overlijden op 13- tot 15-jarige leeftijd. Door betere mogelijkheden voor behandeling kunnen er meer personen volwassen worden.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Pantothenate Kinase Associated Neurodegeneration
Van Hallervorden-Spatz syndroom (oude naam)
NBIA1
Neurodegeneratie met ijzerstapeling in de hersenen type 1 -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Artsen kunnen vaststellen dat een kind PKAN heeft als hij of zij de kenmerken heeft die hierboven staan, en door onderzoek van de hersenen te doen. Dokters kunnen ook DNA-onderzoek doen om te bepalen of iemand PKAN heeft.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
PKAN gaat niet over. De behandeling is bedoeld om de kenmerken minder te maken. Dokters kunnen medicijnen geven tegen de stijve spieren (spasticiteit). Soms werken medicijnen tegen dystonie. Extra kalk en vitamine D kan helpen om de botten sterker te maken. Een fysiotherapeut kan helpen bij het zo goed mogelijk blijven bewegen. Als iemand niet meer zelf kan lopen, kan een rolstoel nodig zijn. Een logopedist kan helpen bij problemen met eten en praten. Soms krijgt iemand eten door een slangetje (sondevoeding). Als een kind veel kwijlt, kunnen oefeningen of medicijnen helpen. Tegen reflux kan het dikker maken van het eten, een medicijn of soms een operatie helpen. Vaak gaan de aanvallen van epilepsie vanzelf over, anders kunnen medicijnen helpen. Bij problemen met leren kunnen kinderen naar het speciaal onderwijs.
-
Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 1 op de miljoen personen heeft PKAN.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
De oorzaak van PKAN is een afwijking in het PANK2-gen. Dit gen ligt op chromosoom 20, op de korte (p) arm op plek 13 (20p13).
Door de afwijking in dit gen ontstaat schade in de hersenen. In bepaalde delen van de hersenen verzamelt zich te veel ijzer. Hoe dit zorgt voor de klachten van PKAN, weten we nog niet precies.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Ja, PKAN is erfelijk. Iemand kan de aandoening krijgen als hij of zij van beide ouders het gen met het foutje erft. Dit heet autosomaal-recessieve erfelijkheid.
-
Kinderwens
Heb je kans op (nog) een kind met PKAN en wil je een kind? Dan heb je verschillende keuzes. Je kunt het erover hebben met je dokter. Als het nodig is, dan kan je dokter je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.
Je kunt met je dokter bespreken of embryoselectie (PGT) mogelijk is voor PKAN.
-
Meer info voor patiƫnten
- Kinderneurologie.euInformatie geschreven door een kinderneuroloog
- NBIA (BPAN, PKAN, PLAN)Informatie van de VKS, de patiƫntenorganisatie voor mensen met een stofwisselingsziekte
- Stichting Kans voor PKANGeeft informatie en stimuleert ontwikkeling van kennis over het leven met PKAN met als doel om een behandeling te vinden
- Stichting IJzersterkInformatie van de Nederlandse stichting ter bevordering van onderzoek naar NBIA (neurodegeneration with brian iron accumulation). PKAN is een type NBIA.
- Filmpje over IsabelZe heeft PKAN.Spaans filmpje met Engelse ondertiteling
- MedlinePlus GeneticsInformatie in het Engels
- Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD)Informatie in het Engels, met een overzicht van hoe vaak bepaalde kenmerken voorkomen
- NBIA disorders associationInformatie in het Engels van de Amerikaanse patiƫntenorganisatie voor mensen met NBIA
-
Meer info voor artsen
- Zorgpad Neurodegeneratie met ijzerstapeling in de hersenen (NBIA)Informatie voor professionals, mei 2016
- Orphanet
- INVEST Website van de Internisten voor Volwassenen met een Erfelijke Stofwisselingziekte (INVEST) met achtergrondinformatie, expertisecentra en noodprotocollen
- GeneReviews
- NBIAcureInformatie van de Oregon Health and Science University
-
Expertisecentra
-
- UMCG Expertisecentrum voor Bewegingsstoornissen Groningen
- Polikliniek Neurologie
- Hanzeplein 1
- 9713 GZ GRONINGEN
- +31 (0)50 361 3500
- Orpha.net Expertlink
-
- Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten
- Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten
- Dr. Molewaterplein 40
- 3015 GD ROTTERDAM
- +31 (0)10 704 4840
- metaboolcentrum@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Amsterdam UMC Expertisecentrum voor Erfelijke Metabole Ziekten
- Amsterdam UMC
- Meibergdreef 9
- 1105 AZ AMSTERDAM
- +31 (0)20 566 9111
- ecza@amsterdamumc.nl
- Orpha.net Expertlink
-