Overslaan en naar de inhoud gaan

Otosclerose

Iemand met otosclerose gaat steeds slechter horen. Dat komt doordat in de binnenkant van het oor te veel bot groeit. 

Otosclerose begint vaak in één oor, later wordt meestal ook het andere oor aangetast. Over het algemeen ontstaan de eerste klachten als iemand tussen de 20 en de 40 jaar oud is. Naast het gehoorverlies kan iemand last hebben van oorsuizen en duizeligheid. Sommige mensen hebben problemen met het evenwicht.

Bij otosclerose beweegt de stijgbeugel in het oor niet meer goed. De stijgbeugel is een botje (gehoorbeentje) dat via het slakkenhuis geluid doorgeeft aan de hersenen. Zo kun je horen. Soms heeft otosclerose ook invloed op de werking van het slakkenhuis zelf. Daarin worden geluidstrillingen omgezet in een elektrisch signaal dat naar de hersenen gaat.

De oorzaak van otosclerose is nog niet bekend. Het komt vaak in families voor, maar het is nog niet duidelijk of dat te maken heeft met een foutje in een gen. Waarschijnlijk is otosclerose in de meeste gevallen een multifactoriële ziekte.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Otosclerosis
   Otoscleroses
   OTS

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Als iemand gehoorverlies heeft en een arts of audicien denkt aan otosclerose, kan een CT-scan gedaan worden.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Otosclerose kan niet genezen.

   Als iemand nog niet veel gehoorverlies heeft, dan is er vaak nog geen behandeling nodig. Later kan een gehoorapparaat ervoor zorgen dat iemand beter hoort. In sommige gevallen kan een arts het gehoor verbeteren door een operatie te doen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland krijgen ieder jaar 1000 tot 1500 mensen de diagnose otosclerose. Het komt bij vrouwen ongeveer twee keer zo vaak voor als bij mannen.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   De oorzaak van otosclerose is niet precies bekend. 

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Otosclerose is waarschijnlijk een multifactoriële ziekte. Er zijn ook families waarin otosclerose van ouder op kind is doorgegeven.

  • Kinderwens

   Otosclerose kan erger worden tijdens een zwangerschap. Het is niet bekend wat de oorzaak hiervan is.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten expertisecentra aangewezen. Otosclerose is niet zeldzaam.

  • Updatedatum

   19 maart 2024