Overslaan en naar de inhoud gaan

Multipele systeem atrofie (MSA)

Multipele systeem atrofie (MSA) is een hersenziekte. Bij MSA stapelt een bepaalt eiwit zich op in de hersenen. Daardoor raken hersencellen beschadigd en sterven ze af.

De ziekte begint gemiddeld rond 55-60 jarige leeftijd. De kenmerken verschillen per persoon.

Door de beschadiging van de hersencellen ontstaan problemen met het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel regelt veel processen in het lichaam die vanzelf gaan. Zoals ademhalen, zweten, de bloeddruk en de spijsvertering. Gevolgen van problemen met het autonome zenuwstelsel zijn bijvoorbeeld: te lage bloeddruk, flauwvallen bij het opstaan, verstopping, plasklachten en een afwijkende ademhaling.

Er zijn 2 vormen van multipele systeem atrofie: MSA-p en MSA-c.

Bij MSA-p kan iemand, naast de problemen van het autonome zenuwstelsel, klachten krijgen die lijken op de ziekte van Parkinson. Zoals trager bewegen en trillen. En het bewegen kan schokkerig zijn.

Bij MSA-c zijn er, naast de problemen met het autonome zenuwstelsel, ook problemen van de kleine hersenen. Daardoor kan het bewaren van evenwicht en soepel bewegen lastig worden. Daarnaast kunnen praten en het maken van bepaalde oogbewegingen moeilijk worden.

De verschijnselen van MSA nemen in de loop van de tijd toe. De meeste mensen overlijden tussen de 6 en 9 jaar na de diagnose.

Een deel van de verschijnselen bij MSA kan lijken op de ziekte van Parkinson, maar het is een andere ziekte.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Multipele systeem atrofie
   MSA
   Multisysteematrofie
   Multiple system atrophy

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Multipele systeem atrofie kan worden vermoed met bovenstaande kenmerken.Meestal worden eerst parkinsonmedicijnen voorgeschreven. Als deze niet helpen groeit het vermoeden dat het om een andere ziekte, zoals MSA gaat. Met lichamelijk onderzoek (met name van de zenuwen en hersenen) en hersenonderzoek zoals een MRI kan MSA worden vastgesteld.
    

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   MSA kan niet genezen. Medicijnen voor de ziekte van Parkinson werken vaak niet goed of alleen tijdelijk bij mensen met MSA. Wel kan met medicijnen soms worden geprobeerd bepaalde verschijnselen te verminderen. Daarnaast is ondersteuning met fysiotherapie, logopedie en revalidatie van belang.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Naar schatting krijgen 2 tot 5 op de 100.000 mensen multipele systeem atrofie.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Meestal is iemand met MSA de eerste en enige in de familie. Er zijn maar een paar families beschreven waarin meerdere mensen MSA hebben. Mogelijk spelen bij het ontstaan van MSA zowel erfelijke als omgevingsfactoren een rol.

  • Expertisecentra