Overslaan en naar de inhoud gaan

Mitochondrieel trifunctioneel eiwit deficiëntie (MTP)

Mitochondrieel trifunctioneel eiwit deficiëntie (MTP) is een erfelijke mitochondriële ziekte. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal).

Een enzym is een eiwit dat de stofwisseling helpt bij het omzetten van de ene stof in de andere. Bij MPT werkt een bepaald enzym niet goed. Daardoor worden bepaalde vetten niet goed afgebroken en omgezet in energie. Het lichaam heeft energie nodig om te kunnen werken.

De kenmerken van MTP verschillen per persoon. Kenmerken kunnen op verschillende leeftijden beginnen. Vaak is dat kort na geboorte, of voordat het kind 1,5 jaar is. Soms leidt MTP tot wiegendood.

Bij MTP zijn er vaak een dikkere hartspier, te weinig suikers in het bloed en zwakke spieren. Ook neuropathie (de zenuwen werken niet goed), problemen met de lever en oogklachten (aantasting van het netvlies) komen voor.
Soms begint MTP op jong volwassen leeftijd. Vaak is dan sprake van zenuwproblemen (iemand heeft bijvoorbeeld minder, of een ander gevoel in de armen en benen). In de loop van de tijd kunnen er ook oogproblemen ontstaan.

Er kunnen aanvallen zijn waarbij spiercellen kapot gaan. Tijdens zo’n aanval kunnen ze spierpijn en slappe spieren hebben, soms is de urine roodbruin van kleur. Een aanval ontstaat meestal na ziekte, langdurig niet eten, inspanning, of als het heel koud of juist erg warm is.

De verschijnselen kunnen soms lijken op de verschijnselen van LCHADD.

ALLES OPENEN