Overslaan en naar de inhoud gaan

Marden-Walker syndroom

Het Marden-Walker syndroom is een erfelijke aandoening waar meerdere delen van het lichaam bij betrokken zijn. Een kind met dit syndroom heeft stijve gewrichten en minder spieren. Het gezicht ziet er maskerachtig uit. En de onderkaak is kleiner.

Er kan een schisis (gespleten verhemelte) of hoog verhemelte zijn. Ook zijn de oogspleten kleiner en hangen de oogleden soms. Verder zitten de oren laag op het hoofd. Soms komen aandoeningen van de borstkas en de rug voor.
Sommige kinderen hebben lange vingers of staan er vingers krom. Af en toe komen aandoeningen van het hart of de nieren voor.

Kinderen met het Marden-Walker syndroom komen vaak niet goed in gewicht aan en groeien niet goed. Ook is de ontwikkeling van het bewegen, reageren en praten vaak traag. Meestal is er een verstandelijke beperking. De stijfheid van de gewrichten wordt vaak minder bij het ouder worden en door fysiotherapie.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Marden-Walker syndrome
   MWS
   Connective tissue disorder Marden Walker type
   Marden-Walker syndroom

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Het Marden-Walker syndroom kan worden vastgesteld met de bovenstaande kenmerken samen met onderzoek van het hoofd, de rug en het hart.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Het Marden-Walker syndroom kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken door een team van specialisten, zoals een kinderarts, klinisch geneticus, neuroloog (arts die veel weet van zenuwen) en orthopeed (arts die veel weet van botten, pezen en spieren). Voor de stijve gewrichten kan een fysiotherapeut begeleiding geven.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Er zijn over de hele wereld ongeveer 50 mensen met het Marden-Walker syndroom bekend.