Overslaan en naar de inhoud gaan

Maagkanker

Maagkanker is kanker van de maag. Bij kanker gaan cellen ongecontroleerd delen op een bepaalde plek in het lichaam. Hierdoor ontstaan tumoren, of gezwellen. Bij een kwaadaardige tumor is het kanker. Maagkanker is meestal niet erfelijk. Maar bij ongeveer 3 tot 5% van de mensen met maagkanker speelt erfelijke aanleg een rol bij het ontstaan.
Over die 3 tot 5 % gaat deze tekst.

Redenen om aan een erfelijke aanleg voor maagkanker te denken zijn:

 • drie of meer naaste familieleden met maagkanker
 • twee of meer naaste familieleden met maagkanker, waarbij een familielid jonger dan 50 was toen de ziekte werd vastgesteld
 • iemand met maagkanker, die jonger is dan 40 jaar
 • als er, naast maagkanker, ook andere vormen van kanker in een familie voorkomen. Met name bij lobulaire borstkanker (dat is borstkanker vanuit een melkklier).

Bij o.a. het Lynch syndroom en het Peutz-Jeghers syndroom zit er een verandering in het DNA, waardoor mensen meer kans op onder andere maagkanker hebben.
Als iemand een bepaalde verandering  in het CDH1-gen heeft, is er een kans van ongeveer 80% om in de loop van het leven maagkanker te krijgen. Vrouwen met die verandering hebben daarnaast ongeveer 60% kans op borstkanker.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

 

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Maagcarcinoom
   Erfelijke aanleg voor maagkanker
   Erfelijk diffuus maagcarcinoom
   Familiaire maagkanker
   Familiair diffuus maagcarcinoom
   Hereditair diffuus maagcarcinoom
   Hereditary diffuse gastric cancer (HDGC)

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Maagkanker kan worden vastgesteld door onderzoek van de maag (gastroscopie) en een biopt.

   In families waar wordt gedacht aan een erfelijke aanleg voor maagkanker, kan dit met DNA-onderzoek soms worden vastgesteld.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling verschilt per persoon. Maagkanker kan worden behandeld met een operatie, bestraling, hormoontherapie en/of chemotherapie.
   Als er geen erfelijke aanleg voor maagkanker wordt gevonden, maar er toch veel mensen in de familie maagkanker hebben gekregen wordt gesproken van familiaire maagkanker. Aan familieleden wordt dan extra controles van de maag geadviseerd.

   Ook is het advies te testen op een bepaalde maagbacterie. Deze bacterie heeft op zichzelf niets met erfelijkheid te maken maar kan de kans op maagkanker verhogen. Voor die bacterie zijn antibiotica mogelijk.

   Mensen met een erfelijke aanleg voor het diffuse type maagkanker kunnen kiezen om uit voorzorg hun maag met een operatie te laten verwijderen. Voor vrouwen met deze erfelijke aanleg geldt daarnaast dat ze vanaf 35-jarige leeftijd hun borsten extra kunnen laten controleren.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 1200 tot 1500 mensen maagkanker vastgesteld. Het risico voor iemand in Nederland om ergens in de loop van het leven maagkanker te krijgen is minder dan 2% (2 op de 100 mensen). Van die 2 % heeft 3 tot 5% een erfelijke aanleg.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   De aanleg voor het diffuse type maagkanker (aanleg in het CDH1-gen) erft autosomaal dominant over.