Overslaan en naar de inhoud gaan

Maagkanker

Maagkanker is kanker van de maag. Maagkanker is meestal niet erfelijk. Maar bij ongeveer 5% van de mensen met maagkanker komt dit wel door een erfelijke aanleg. Er zijn meerdere soorten maagkanker.
Bij een erfelijke aanleg voor maagkanker gaat het meestal om het diffuse type maagkanker. Over dit type maagkanker gaat deze tekst.
Andere soorten (types) maagkanker zijn bijna nooit erfelijk.

Redenen om aan een erfelijke aanleg voor maagkanker te denken zijn bijvoorbeeld:

  • iemand met maagkanker, die jonger is dan 40 jaar
  • twee of meer naaste familieleden met maagkanker
  • als er, naast maagkanker, ook andere vormen van kanker in een familie voorkomen. Vooral als het gaat om lobulaire borstkanker. Dat is borstkanker vanuit een melkklier.

De complete lijst met redenen om aan een erfelijke aanleg voor maagkanker te denken vind je hier.

Mensen met het Lynch syndroom en het Peutz-Jeghers syndroom hebben een grotere kans op verschillende soorten kanker, zoals bijvoorbeeld maagkanker.

Iemand met een afwijking in het CDH1-gen heeft een grotere kans op het (diffuus type) maagkanker. Mannen met een afwijking in het CDH1-gen hebben ongeveer 40% (4 op 10) kans om maagkanker te krijgen voordat ze 80 jaar worden. Vrouwen met een afwijking in het CDH1-gen hebben ongeveer 30% (3 op 10) kans op maagkanker voordat ze 80 jaar worden. Die vrouwen hebben ook ongeveer 40% (4 op 10) kans om voor hun 80ste lobulaire borstkanker te krijgen.

Iemand met een afwijking in het CTNNA1-gen heeft meer kans op het diffuus type maagkanker. Er is nog geen algemene kans op maagkanker te geven, omdat de afwijking in dit gen maar weinig voorkomt. Een erfelijkheidsarts kan voor iemand persoonlijk bepalen wat de kans is. Het is ook nog niet duidelijk of iemand meer kans heeft op andere soorten kanker.   

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN