Landau-Kleffner syndroom
Landau-Kleffner syndroom is een vorm van epilepsie. Soms is de oorzaak duidelijk. Dan gaat het om een afwijking in een gen. Bij sommige mensen is mogelijk de oorzaak dat de afweer een deel van de hersenen aanvalt. De klachten beginnen meestal als een kind tussen de 3 en 8 jaar oud is. Niet iedereen heeft alle kenmerken van de ziekte. Ook de ernst van de klachten kan verschillen.
Kinderen met dit syndroom hebben vaak ’s nachts en soms ook overdag epilepsieaanvallen. Tijdens de puberteit zijn de epilepsieaanvallen vaak gestopt. Door die epilepsie kunnen de hersenen beschadigen. Kinderen kunnen moeite krijgen met het begrijpen van taal, hoewel ze geen problemen met horen hebben. Ook kunnen ze moeilijkheden krijgen met het maken van zinnen. Als kinderen een behandeling krijgen, dan kunnen de problemen met taal minder worden, maar soms blijven de problemen voor een deel bestaan. Verder kunnen kinderen moeite met leren hebben.
Kinderen met Landau-Kleffner syndroom kunnen het lastig vinden om hun aandacht bij bepaalde taken te houden. Ze kunnen ook druk zijn.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
LKS
Acquired epileptic aphasia
Acquired aphasia with convulsive disorder -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Dokters kunnen denken dat een kind Landau-Kleffner syndroom heeft als hij of zij de klachten heeft die hierboven staan. Dokters kunnen met een hersenfilmpje (EEG) vaststellen of het om Landau-Kleffner syndroom gaat. Soms kan de ziekte ook met DNA-onderzoek worden vastgesteld.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Dokters proberen de klachten van Landau-Kleffner syndroom minder te maken.
Iemand kan medicijnen krijgen tegen epilepsie of andere medicijnen. Bij problemen met praten kan een logopedist helpen. Kinderen die problemen met leren hebben kunnen misschien naar het speciaal onderwijs. Een kinder/jeugdpsychiater kan begeleiden bij problemen met aandacht houden of druk gedrag.
-
Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 1 op 10.000 kinderen heeft Landau-Kleffner syndroom. Er zijn meer jongens met de ziekte dan meisjes.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
Vaak is niet duidelijk wat de oorzaak van Landau-Kleffner syndroom is.
Bij enkele mensen is de oorzaak wel duidelijk. Bij die mensen gaat het om een afwijking in het GRIN2a-gen. Dit gen ligt op chromosoom 6 op de korte (p) arm op plek13.2 (6p13.2). Artsen denken dat de afwijking in dit gen zorgt voor de klachten van Landau-Kleffner syndroom.
Soms is misschien een oorzaak dat de afweer delen van de hersenen aanvalt. Dan is dit syndroom mogelijk een auto-immuunziekte. Normaal beschermt de afweer het lichaam tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën en virussen. -
Is deze ziekte erfelijk?
Meestal is niet duidelijk of Landau-Kleffner syndroom erfelijk is.
Bij sommige mensen gaat het om een fout in een gen die van ouder op kind kan worden doorgegeven. Bij deze mensen is het syndroom wel erfelijk.
Maar vaak heeft iemand de fout in het gen niet van één van de ouders gekregen. Zo’n foutje is bij iemand zelf ontstaan (nieuwe afwijking). Iemand kan deze fout wel weer doorgeven aan kinderen die hij of zij krijgt. Dit heet autosomaal dominante overerving. -
Kinderwens
Is in de familie de fout in het gen voor Landau-Kleffner syndroom bekend? En heb je kans op (nog) een kind met dit syndroom en wil je een kind? Dan heb je misschien verschillende keuzes. Je kunt erover praten met je dokter. Als het nodig is kan hij of zij je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Een erfelijkheidsarts kan je informatie op maat geven. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.
Wil je misschien embryoselectie (PGT) laten doen? Dan kun je dat met een gynaecoloog of erfelijkheidsarts bespreken. Deze arts kan je misschien verwijzen naar PGT Nederland. De artsen van PGT Nederland kunnen je vertellen of PGT voor jullie mogelijk is.
-
Meer info voor patiënten
- Kinderneurologie.nlInformatie geschreven door een kinderneuroloog
- EpilepsieNLLotgenotencontact en informatie
- AfasieNethet Landau-Kleffner syndroom is een speciale vorm van verworven kinderafasie
- Verhaal van ScottHij heeft Landau-Kleffner syndroom
- Epilepsy-aphasia spectrum (MedlinePlus Genetics)Informatie in het Engels, LKS is één van de aandoeningen in deze groep
- Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD)Informatie in het Engels met een overzicht van hoe vaak bepaalde kenmerken van de ziekte voorkomen
- National Organization for Rare Disorders (NORD)Informatie in het Engels, met verwijzingen naar medische literatuur
-
Meer info voor artsen
-
Expertisecentra
- We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.
-
- Maastricht UMC+-Kempenhaeghe Academisch Centrum voor Epilepsie
- Maastricht UMC+
- P. Debyelaan 25
- 6229 HX MAASTRICHT
- +31 (0)43 387 6543
- Orpha.net Expertlink
-
- Maastricht UMC+-Kempenhaeghe Academisch Centrum voor Epilepsie
- Kempenhaeghe
- Sterkselseweg 65
- 5591 VE HEEZE
- +31 (0)40 227 9022
- info@kempenhaeghe.nl
- Orpha.net Expertlink
-
Meer info voor artsen
20 februari 2025