Overslaan en naar de inhoud gaan

Hemiplegie

Hemiplegie is verlamming van één kant van het lichaam. Dan is een deel van de hersenen beschadigd, waardoor een been, voet, arm en/of hand verlamd is.
De schade aan de hersenen kan bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap gebeuren of als er iets mis gaat bij de bevalling. Maar hemiplegie kan ook later in het leven ontstaan. Bijvoorbeeld door een hersenbloeding of hersenvliesontsteking, of door een ongeluk. De kenmerken verschillen per persoon.

Iemand met hemiplegie heeft moeite om een deel van het lichaam te gebruiken door de verlamming. Soms zijn er problemen met zien. Evenwicht houden kan moeilijk zijn, en voelen. Enkelen hebben gedragsproblemen.

Soms is er ook epilepsie. En achterstand met taal en/of de verstandelijke ontwikkeling komen voor.

Een bijzondere vorm van hemiplegie is Alternating Hemiplegia of Childhood.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Hemiplegie
   Hemiplegia
   Paralysis

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De kenmerken die hierboven staan kunnen wijzen op hemiplegie. De diagnose kan gesteld worden door een scan van de hersenen te maken.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Hemiplegie kan niet genezen. De behandeling richt zich op de vermindering van de klachten. Begeleiding door een team van hulpverleners kan van belang zijn, waar bij voorbeeld een fysiotherapeut en logopedist in zitten.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Het is niet precies bekend hoe vaak hemiplegie voorkomt.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Meestal is hemiplegie niet erfelijk.

  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft voor deze ziekte (nog) geen expertisecentrum aangewezen.