Overslaan en naar de inhoud gaan

Gorlin syndroom

Het Gorlin syndroom is een erfelijke aandoening waarbij iemand meer kans heeft op verschillende soorten kanker. De kenmerken verschillen per persoon.
Bij het Gorlin syndroom gaat het meestal om een vorm van goedaardige huidkanker, een basaalcelcarcinoom, die op jonge leeftijd (vanaf 20 jaar) ontstaat. Vooral op de huid van het gezicht, de rug en de borstkas.

Ook kunnen er goedaardige gezwellen in de kaak ontstaan. Soms leidt dat tot een verdikking in het gezicht. Tanden kunnen hierdoor scheef gaan staan.
Ook in het hart, en bij vrouwen in de baarmoeder, kunnen goedaardige gezwellen komen. Soms ontwikkelen zich gezwellen in de hersenen.

In de handpalmen en voetzolen kunnen putjes zitten. De meeste mensen met Gorlin hebben skeletafwijkingen, maar daar merk je niet altijd wat van.
6 op de 10 mensen met het Gorlin syndroom hebben bepaalde uiterlijke kenmerken zoals een groter hoofd, een wat grof gezicht en onschuldige bultjes in het gezicht (gerstekorrels).

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

 

ALLES OPENEN