Overslaan en naar de inhoud gaan

Familiaire mediterrane koorts (FMF)

Familiaire mediterrane koorts (FMF) is een erfelijke aandoening. Iemand met FMF heeft terugkerende ontstekingen en koortsaanvallen. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal).

Bij familiaire mediterrane koorts reageert het lichaam niet goed op ontstekingen. Daardoor ontstaan regelmatig aanvallen van pijnlijke ontstekingen in de borstkas, buik en gewrichten. Vaak heeft iemand dan koorts en soms ook uitslag op de huid. De ernst van de aanvallen van FMF verschilt per persoon.

Door de aanvallen gaan soms eiwitten zich ophopen in het lichaam. Dit kan na verloop van tijd de nieren beschadigen.

Meestal begint familiaire mediterrane koorts op de kinderleeftijd of tijdens de puberjaren, maar soms pas op volwassen leeftijd. Een aanval duurt meestal één tot enkele dagen.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   FMF
   Familial Mediterranean fever
   Periodic disease
   Middellandse-Zeekoorts

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan familiaire mediterrane koorts vaststellen met de bovenstaande kenmerken en met bloedonderzoek. 

   Met genetisch onderzoek kan de diagnose bevestigd worden. Prenatale diagnostiek is mogelijk als de verandering in het erfelijk materiaal in de familie bekend is.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Familiaire mediterrane koorts kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken met medicijnen.

   Bij ernstige schade aan de nieren kunnen regelmatige nierdialyses helpen. Bij nierdialyse worden afvalstoffen uit het bloed verwijderd. Normaal doen de nieren dat zelf. Soms is een niertransplantatie een mogelijkheid.

  • Hoe vaak komt het voor?

   FMF komt vooral voor bij mensen met een Mediterrane afkomst. Bij Armeense, Arabische, Turkse en Joodse mensen komt de aandoening voor bij ongeveer 1 tot 5 op de 1.000 personen.

  • Meer info voor patiënten
   • FMF Informatie van de vereniging KAISZ. Een landelijke vereniging speciaal voor kinderen met een auto-immuun of auto-inflammatoire systeemziekte en hun omgeving.
   • Middellandse-ZeekoortsInformatie van een samenwerkingsverband van de Pediatrische Reumatologie Internationale Trial (onderzoek) Organisatie (in het engels: PRINTO) en de Europese vereniging voor Pediatrische Reumatologie (in het engels: PRES).
   • Middellandse zeekoortsInformatie voor kinderen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis.
   • Genetics Home Reference