Overslaan en naar de inhoud gaan

Familiaire mediterrane koorts (FMF)

Familiaire mediterrane koorts (FMF) is een erfelijke aandoening. Iemand met FMF heeft terugkerende ontstekingen en aanvallen van koorts. Meestal beginnen de eerste aanvallen van familiaire mediterrane koorts bij kinderen of bij pubers. Soms krijgt iemand er pas last van op volwassen leeftijd. De ernst van de klachten verschilt van persoon tot persoon.

Bij familiaire mediterrane koorts reageert het lichaam niet goed op ontstekingen. Daarom krijgt iemand regelmatig aanvallen van pijn in de borstkas, buik en gewrichten. Iemand heeft dan koorts en soms ook uitslag op de huid. Bij sommige mensen raken ook het hart of het vlies rondom de hersenen ontstoken. De ernst van de aanvallen van FMF verschilt per persoon.

Door de aanvallen gaan soms eiwitten zich ophopen in het lichaam. Dit kan na verloop van tijd de nieren beschadigen.

Een aanval duurt meestal één tot enkele dagen. Het kan dagen tot jaren duren voordat een nieuwe aanval begint. In de tussentijd heeft iemand meestal geen klachten.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN