Overslaan en naar de inhoud gaan

Familiaire mediterrane koorts (FMF)

Familiaire mediterrane koorts (FMF) is een erfelijke aandoening. Iemand met FMF heeft terugkerende ontstekingen en aanvallen van koorts. Meestal beginnen de eerste aanvallen van familiaire mediterrane koorts bij kinderen of bij pubers. Soms krijgt iemand er pas last van op volwassen leeftijd. De ernst van de klachten verschilt van persoon tot persoon.

Bij familiaire mediterrane koorts reageert het lichaam niet goed op ontstekingen. Daarom krijgt iemand regelmatig aanvallen van pijn in de borstkas, buik en gewrichten. Iemand heeft dan koorts en soms ook uitslag op de huid. Bij sommige mensen raken ook het hart of het vlies rondom de hersenen ontstoken. De ernst van de aanvallen van FMF verschilt per persoon.

Door de aanvallen gaan soms eiwitten zich ophopen in het lichaam. Dit kan na verloop van tijd de nieren beschadigen.

Een aanval duurt meestal één tot enkele dagen. Het kan dagen tot jaren duren voordat een nieuwe aanval begint. In de tussentijd heeft iemand meestal geen klachten.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   FMF
   Familial Mediterranean fever
   Periodic disease
   Middellandse-Zeekoorts

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan familiaire mediterrane koorts vaststellen met de bovenstaande kenmerken en met bloedonderzoek.
   Met genetisch onderzoek kan de diagnose bevestigd worden.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Familiaire mediterrane koorts kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de kenmerken met medicijnen. Bij ernstige schade aan de nieren kan nierdialyse nodig zijn. Soms is een niertransplantatie een mogelijkheid.

  • Hoe vaak komt het voor?

   FMF komt vooral voor bij mensen met een afkomst uit het gebied rond de Middellandse Zee. Bij Armeense, Arabische, Turkse en Joodse mensen komt de aandoening voor bij ongeveer 1 tot 5 op de 1.000 personen.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   De oorzaak van familiaire mediterrane koorts is een verandering in het MEFV-gen. Dit gen ligt op chromosoom 16, op de korte (p) arm op positie 13.3 (16p13.3).
   Door deze verandering gaat er iets mis bij de reactie van het lichaam op infecties. Hierdoor ontstaan de klachten van de aandoening.

  • Kinderwens

   Hebben jullie kans op (nog) een kind met FMF en willen jullie een kind? Bespreek dan de mogelijkheden met je arts.

   Heb jij ook een kinderwens en FMF in de familie? Door de vragen in deze keuzehulp te beantwoorden, krijg je je gevoelens en gedachten op een rijtje. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener.

   Vrouwen met FMF die zwanger willen worden, wordt aangeraden dit met haar arts te bespreken. De arts kan ingaan op de risico’s die er tijdens een zwangerschap kunnen zijn.