Familiaire Hypercholesterolemie
Familiaire hypercholesterolemie (FH) is een erfelijke aandoening. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal).
Bij FH wordt het cholesterol gehalte in het bloed te hoog. Cholesterol is een vet-achtige stof die belangrijk is bij de opbouw van het lichaam, de spijsvertering en het maken van hormonen. De kenmerken van FH verschillen per persoon.
Er is een goede soort, het HDL-cholesterol, die brengt cholesterol terug naar de lever; en de lever zuivert het uit het bloed.
En er is een slechte soort, het LDL-cholesterol. Normaal zorgt de lever ervoor dat er voldoende LDL-cholesterol uit het bloed gehaald kan worden. Maar bij FH doet de lever dit onvoldoende. Dan blijft er te veel LDL-cholesterol in het bloed. Hierdoor kunnen verstoppingen ontstaan in bloedvaten. Dit kan leiden tot hart- en vaatproblemen.
Als de bloedvaten die het hart van zuurstof voorzien dicht gaan zitten, kan een hartinfarct ontstaan. Als dit gebeurt bij de bloedvaten in de hersenen krijgt iemand een herseninfarct (beroerte).
Ook kan cholesterol ophopen in pezen, bij knokkels, op de rug van de hand, en als een witte ring rond het regenboogvlies (de iris) van het oog. De cholesterol kan zich ook ophopen in gele bolletjes bij de oogleden.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
FH
Familial hypercholesterolemia -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Familiaire hypercholesterolemie kan worden vermoed als iemand kenmerken die hierboven staan heeft, samen met bloedonderzoek. De diagnose kan worden gesteld met DNA onderzoek.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
De behandeling bestaat uit medicijnen en een dieet. Ook regelmatig bewegen en niet roken kunnen helpen.
-
Hoe vaak komt het voor?
FH komt in Nederland ongeveer voor bij 1 op de 200-250 mensen.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Familiaire hypercholesterolemie erft autosomaal dominant over.
De meest voorkomende oorzaak is een verandering in het LDL-receptor gen. Als iemand een verandering in allebei de kopieën van dit gen heeft, dan heeft iemand een ernstige vorm van familiaire hypercholesterolemie (homozygote familiaire hypercholesterolemie). Dan kan al halverwege de 20 sprake zijn van ernstige hart- en vaatproblemen.
Tot en met 31 december 2013 was er een landelijke screening (StOEH) van families waarin FH voorkomt. De opsporing van patiënten en families gebeurd vanaf 2014 door huisartsen, internisten, cardiologen en klinisch genetici. Op de website LEEFH.nl staat meer informatie.
Komt er FH in je familie voor en overweeg je hier DNA-onderzoek naar te laten doen? Deze keuzehulphelpt je na te denken over wel of geen onderzoek doen. -
Meer info voor patiënten
- Harteraad voor mensen met hart- en vaataandoeningen.
- Een erfelijke hartaandoening? Wat nu? Brochure van de Hart- en Vaatgroep met informatie over de voor- en nadelen van erfelijkheidsonderzoek, het doorgeven van erfelijke hartaandoeningen en de gevolgen voor een eventuele kinderwens.
- Ik had nooit gedacht dat FH zoveel impact zou hebben op ons gezinVerhaal van Gina met FH
Ik heb dat Informatie voor kinderen. - Animatie over FH
- LEEFH Stichting Landelijk Expertisecentrum Erfelijkheidsonderzoek Familiaire Hart- en vaatziekten
- Cholesterolkinderen.nl In Nederland zijn er bijna 17.000 mensen, jonger dan 18 jaar die FH hebben. Website van het AMC.
- Familiaire hypercholesterolemie (FH) en verzekerbaarheid Verbond van Verzekeraars
- MedlinePlus Genetics
-
Meer info voor artsen
- Huisartsengenetica - verwijsindicaties voor erfelijke hart- en vaatziekten
- Huisartsengenetica - Informatie over premature atherosclerose en familiaire hypercholesterolemie
- LEEFH Informatie voor zorgprofessionals van de Stichting Landelijk Expertisecentrum Erfelijkheidsonderzoek Familiaire Hart- en vaatziekten
- JoJoGenetics.nl DNA Diagnostiek voor Familiaire Hypercholesterolemie
- Orphanet Homozygote familaire hypercholesterolemie
- GeneReviews
-
Expertisecentra
- Expertisecentra specifiek voor deze aandoening:
-
- Expertisecentrum Vasculaire Geneeskunde
- Amsterdam UMC, locatie AMC
- Meibergdreef 9
- 1105 AZ AMSTERDAM
- +31 (0)20 566 9111
- Orpha.net Expertlink
-
- Expertisecentrum Erasmus MC Cardiovasculaire Genetica
- Erasmus MC - Erasmus Medisch Centrum
- 's-Gravendijkwal 230
- 3015 CE ROTTERDAM
- +31 (0)10 704 0704
- info@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink