Familiaire gecombineerde hyperlipidemie
Familiaire gecombineerde hyperlipidemie (FCH) is een erfelijke aandoening. Het begint meestal op (jong) volwassen leeftijd.
Cholesterol is een soort vet. Cholesterol is belangrijk bij de opbouw van het lichaam, bij de spijsvertering en bij het maken van hormonen. Triglyceriden zijn delen van vet. Cholesterol en triglyceriden worden door de lever gemaakt.
Bij FCH maakt de lever te veel cholesterol en/of triglyceriden aan. Hierdoor zit er te veel hier van in het bloed. Bloedvaten kunnen dan gaan dichtslibben. Als dit gebeurt met de bloedvaten van het hart (kransslagaders), kan iemand een hartaanval krijgen.
Meestal kun je aan de buitenkant niet zien of iemand FCH heeft. Soms komt pijn op de borst voor. Familiaire gecombineerde hyperlipidemie kan samengaan met overgewicht en diabetes type 2.
FCH begint meestal op volwassen leeftijd.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
FCH
FCHL
Familial combined hyperlipidemia -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Een arts kan FCH vaststellen met bloedonderzoek en door de familiegeschiedenis na te gaan. Soms kan de diagnose bevestigd worden met genetisch onderzoek.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Familiaire gecombineerde hyperlipidemie kan niet genezen. Behandeling is vaak mogelijk met een dieet en medicijnen. Ook meer bewegen kan helpen. Als er overgewicht is, kan afvallen ook zin hebben.
-
Hoe vaak komt het voor?
Familiaire gecombineerde hyperlipidemie komt bij ongeveer 1 op 300 Nederlanders voor.
-
Is deze ziekte erfelijk?
FCH erft autosomaal dominant over.
-
Kinderwens
Als bekend is dat mensen een kans hebben op een kind met familiaire gecombineerde hyperlipidemie, kunnen zij met hun arts bespreken welke mogelijkheden er zijn bij een kinderwens.
Heb jij ook een kinderwens en familiaire gecombineerde hyperlipidemie in de familie? Deze keuzehulp helpt je je gevoelens en gedachten op een rijtje te zetten. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener.
-
Meer info voor patiënten
- Harteraad Van en voor mensen met een hart- of vaatziekte
- LEEFH Stichting Landelijk Expertisecentrum Erfelijkheidsonderzoek Familiaire Hart- en vaatziekten
- ErasmusMC
- MedlinePlus
-
Meer info voor artsen
-
Expertisecentra