Overslaan en naar de inhoud gaan

Familiaire dysbetalipoproteïnemie

Familiaire dysbetalipoproteïnemie (FD) is een erfelijke aandoening waarbij de hoeveelheid cholesterol en triglyceriden in het bloed te hoog is.

Cholesterol is een soort vet. Cholesterol is belangrijk bij de opbouw van het lichaam, bij de spijsvertering en bij het maken van hormonen. Triglyceriden zijn delen van vet. Cholesterol en triglyceriden worden door de lever gemaakt. 

Bij FD worden deze vetten niet goed afgebroken. Hierdoor zit er te veel cholesterol en/of triglyceriden in het bloed. Bloedvaten kunnen dan gaan dichtslibben. Als dit gebeurt met de bloedvaten van het hart (kransslagaders), kan iemand een hartaanval krijgen. Ook kan iemand pijn op de borst hebben. 

De kenmerken van FD verschillen per persoon. Veel mensen hebben helemaal geen kenmerken. 

Vaak zijn de kenmerken van FD pas zichtbaar op volwassen leeftijd. Mensen met FD kunnen dan vetbultjes krijgen op de oogleden, ellebogen, knieën, handpalmen en voetzolen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN