Overslaan en naar de inhoud gaan

Christianson syndroom

Christianson syndroom is een erfelijke aandoening van het zenuwstelsel. De oorzaak is een verandering in het erfelijke materiaal. Dit syndroom komt bijna alleen voor bij jongens.
Vrouwelijke draagsters kunnen soms milde klachten hebben. Christianson syndroom lijkt op Angelman syndroom, maar is het een andere aandoening.

De kenmerken van Christianson syndroom worden zichtbaar op baby leeftijd. Kinderen met Christianson syndroom hebben vaak een ontwikkelingsachterstand en een verstandelijke beperking. Ook kunnen ze vaak niet praten.
 
Mensen met dit syndroom hebben moeite om hun evenwicht te bewaren en hun bewegingen te coördineren (ataxie). Hierdoor kunnen ze vaak moeilijk staan of lopen. Kinderen die wel leren lopen, verleren dit vaak weer aan het begin van de pubertijd.
De meeste kinderen met Christianson syndroom krijgen ook epileptische aanvallen vanaf de leeftijd van 1 of 2 jaar.

Kinderen met Christianson syndroom zien er vaak vrolijk uit en lachen veel. Ze hebben vaak een klein hoofd; dat wordt microcefalie genoemd. Ook kunnen ze een smal gezicht hebben met een opvallende neus en kin en open mond.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN