Overslaan en naar de inhoud gaan

Angelman syndroom

Kinderen met Angelman syndroom hebben een verstandelijke beperking. Ze ontwikkelen zich minder snel dan andere kinderen. De oorzaak is een afwijking in chromosoom 15. Welke kenmerken iemand met dit syndroom heeft en of iemand daar veel of weinig last van heeft, kan van persoon tot persoon verschillen. 

Dat een kind met Angelman syndroom zich anders ontwikkelt, zie je meestal vanaf het moment dat ze een half jaar zijn. Ze leren niet goed praten. Ook hebben ze moeite met bewegen en hun evenwicht houden. Vaak hebben ze ook epilepsie. Mensen met Angelman syndroom zijn vaak vrolijk, lachen veel en wapperen met hun handen. 

Hun gezicht ziet er vaak anders uit: 

  • Hun hoofd groeit minder snel, ze krijgen en een breed en klein hoofd (microcefalie
  • Hun achterhoofd kan plat  zijn 
  • Sommige kinderen hebben een brede mond
  • Soms is hun onderkaak groot
  • Hun tanden staan wijd uit elkaar
  • Soms kijken ze scheel. 

Sommige kinderen hebben een lichte huidskleur en een lichte haarkleur. 

Soms hebben jonge kinderen problemen met eten. Ook kunnen ze last hebben van harde poep (obstipatie). 
 
Kinderen met Angelman syndroom hebben meestal problemen met slapen. Ze hebben ook weinig slaap nodig. Dat wordt vaak beter als ze ouder worden.

Kinderen met Angelman syndroom zijn vaak druk. Ze kunnen zich maar kort ergens op concentreren. Bij het ouder worden, neemt het drukke gedrag meestal af. Ook hebben ze vaak een grote interesse in water. Soms hebben ze een kromme rug (scoliose).  

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN