Overslaan en naar de inhoud gaan

Blau syndroom

Blau syndroom is een aandoening waarbij iemand ontstekingen krijgt van vooral de huid, gewrichten en ogen. De oorzaak is meestal een verandering in het DNA (erfelijk materiaal). Soms is iemand de eerste en de enige in de familie met Blau syndroom.

De eerste kenmerken beginnen meestal voordat het kind 4 jaar oud is. De kenmerken verschillen per persoon. Ook de ernst van de klachten is steeds anders. 

Kinderen met Blau syndroom kunnen uitslag krijgen op de huid van de romp, de armen en de benen. Die uitslag is schilferig en kan harde plekken hebben. 

Ook hebben kinderen met Blau syndroom vaak reuma in de gewrichten van de handen, voeten, polsen en enkels. Later kan dit uitbreiden naar andere gewrichten. Dan kan een kind moeite krijgen met bewegen. 

De meeste mensen met Blau syndroom krijgen ook ontstekingen in het oog (uveïtis). Deze ontstekingen kun irritatie en pijn geven. Ook kunnen de ogen gevoelig worden voor fel licht. Dan kan iemand slechter gaan zien of blind worden.

Soms krijgt iemand met Blau syndroom ontstekingen in de nieren. Hierdoor kunnen de nieren slechter gaan werken. Soms zijn ook andere delen van het lichaam aangedaan, zoals de lever, milt, speekselklieren, hersenen, bloedvaten, longen en hart. Ontstekingen aan deze organen kunnen er voor zorgen dat ze niet meer goed werken. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN