Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijnierschorscarcinoom

Een bijnierschorscarcinoom is een vorm van kanker. Het is een kwaadaardig gezwel van de bijnieren. Er kan ook kanker ontstaan in de binnenkant van de bijnier; het bijniermerg. Deze tumor heet een feochromocytoom.

Bijnieren zijn kleine organen die als een soort kapje boven de nieren liggen. Bijnieren maken belangrijke hormonen: cortisol, aldosteron en androgenen (geslachtshormonen). Bij ongeveer 6 van de 10 mensen (60%) met een bijnierschorscarcinoom maken de bijnieren teveel van één of meer van deze hormonen. Daarbij kan iemand verschillende klachten en verschijnselen krijgen.

Als iemand teveel cortisol in zijn lichaam heeft, kan hij of zij last krijgen van het syndroom van Cushing.
Bij teveel aan aldosteron kan iemand last krijgen van spierkrampen, hoofdpijn, hartkloppingen of hartritmestoornissen, een hoge bloeddruk, veel plassen en te weinig kalium in het bloed.
Androgenen zijn geslachtshormonen. Als je teveel androgenen hebt, kun je onder andere verschijnselen krijgen zoals overbeharing, een zwaardere stem, een vrouw kan menstruatieproblemen krijgen en minder vruchtbaar zijn, overmatig zweten en acne van de huid.

Als de tumor te groot wordt, kan die gaan drukken op het weefsel eromheen. Ook kan de tumor in die weefsels gaan groeien. Welke klachten iemand heeft en hoeveel klachten dat zijn, hangt van de plaats waar de tumor zit en hoe groot de tumor is. Voorbeelden van klachten die iemand kan krijgen zijn pijn, misselijkheid en braken, moeite met ademen en problemen met naar de wc gaan (poepen).

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

Delen van deze tekst zijn overgenomen van BijnierNET.nl.

ALLES SLUITEN