Overslaan en naar de inhoud gaan

Alport syndroom

Alport syndroom is een aandoening van de nieren, oren en ogen. De oorzaak is een fout in een gen. De kenmerken verschillen van persoon tot persoon. Soms zijn de kenmerken bij mannen ernstiger dan bij vrouwen.

Bij Alport syndroom wordt de stof collageen type IV niet goed gemaakt. Deze stof zit in het bindweefsel van vooral de nieren, oren en ogen. Bindweefsel geeft steun aan allerlei organen.

Eén van de taken van de nieren is om afvalstoffen uit het bloed te halen. Daarom zitten er filters in de nieren. Die afvalstoffen plast iemand daarna uit. Normaal zit er collageen type IV in de filters. Maar bij Alport syndroom is dat collageen type IV niet goed. Dat zorgt ervoor dat de filters hun werk niet goed kunnen doen. Dan kan er bloed door het filter naar de plas gaan waardoor iemand bloed in de urine (plas) heeft. Ook kunnen mensen te weinig vocht uitplassen. Dan blijft dat vocht in hun lichaam zitten en kunnen ze een hoge bloeddruk krijgen. Door de problemen met collageen type IV kunnen de nieren beschadigen en slechter gaan werken.

Collageen type IV zit ook in de oren. Het zit in het deel dat geluid doorstuurt naar je hersenen. Bij Alport syndroom is dat collageen type IV in het deel dat geluid doorstuurt naar de hersenen niet goed. Dan kan iemand problemen krijgen met horen.

Ook in de ogen zit collageen type IV. Daar zorgt het collageen dat de vorm van de lens en de kleur van het netvlies goed blijft.  Maar omdat het collageen type IV bij dit syndroom niet goed is, kan de lens een andere vorm en kan het netvlies een andere kleur hebben. Soms zorgt dit er voor dat iemand slechter gaat zien.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN