Overslaan en naar de inhoud gaan

ADCA

ADCA is een groep erfelijke aandoeningen van de kleine hersenen. De kleine hersenen regelen hoe we ons lichaam  bewegen.

ADCA is de afkorting  voor autosomaal dominante cerebellaire ataxie. De kenmerken verschillen van persoon tot persoon.

Bij ADCA lukt het minder goed om bewegingen te coördineren. Ook krijgen mensen soms problemen met het evenwicht. Dit heet ataxie. Mensen met ataxie kunnen ook problemen hebben met het gebruik van hun vingers, handen, armen of benen, of bij het lopen, spreken, slikken of bewegen van de ogen. Sommige mensen snel moe. Enkele mensen krijgen problemen met zien. Soms komt ook dementie voor.

ADCA begint meestal tussen de 30 en 40 jaar, hoewel het ook op kinderleeftijd, of na het 65ste jaar kan beginnen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Spinocerebellaire ataxie (SCA)
   Autosomal dominant cerebellar ataxia
   Spinocerebellar ataxia

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan de diagnose stelllen door de kenmerken die hier boven staan en met onderzoek van de zenuwen. Met genetisch onderzoek kan de diagnose vaak bevestigd worden. 

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   ADCA kan niet genezen. De behandeling richt zich op het verminderen van de kenmerken. Fysiotherapie, logopedie en ergotherapie kunnen helpen. Ergotherapie is therapie voor mensen om dagelijkse activiteiten zo veel mogelijk zelf te doen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Autosomaal dominante cerebellaire ataxie komt bij ongeveer 2 tot 4 op de 100.000 mensen voor.

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   De oorzaak van ADCA is een verandering in het erfelijk materiaal. Het is niet altijd bekend om welke verandering het bij iemand gaat.

   Als de verandering wel bekend is, krijgt de aandoening de naam SCA (spinocerebellaire ataxie) in plaats van ADCA. Er zijn enige tientallen typen SCA bekend.

  • Kinderwens

   Hebben jullie kans op (nog) een kind met ADCA (of SCA) en willen jullie een kind? Bespreek dan de mogelijkheden met je arts.

   Heb jij een kinderwens en ADCA of SCA in de familie? Door de vragen in deze keuzehulp te beantwoorden, krijg je je gevoelens en gedachten op een rijtje. De antwoorden kun je printen en gebruiken in het gesprek met je partner, dokter en/of hulpverlener.

   Vrouwen met ADCA (of SCA) die zwanger willen worden, wordt aangeraden dit met haar arts te bespreken. De arts kan ingaan op de risico’s die er tijdens een zwangerschap kunnen zijn.

  • Meer info voor artsen