Dysplastische heupontwikkeling
Kinderen met een dysplastische heupontwikkeling worden geboren met een afwijking van de heupen. Of ze krijgen de afwijking in de eerste periode na de geboorte.
Een heupgewricht bestaat uit twee delen: de heupkom en de heupkop. De heupkom moet goed om de heupkop heen zitten. Bij heupdysplasie is de kom niet diep genoeg. Hierdoor gaat de heupkop soms uit de kom (heupluxatie).
Het kan moeilijk zijn om een dysplastische heupontwikkeling te ontdekken. Een kind kan stijve heupen hebben. Of het lukt niet goed om de benen te spreiden. Kinderen met een dysplastische heupontwikkeling hebben soms ook andere aangeboren aandoeningen, zoals een scheve nek, een open rug (spina bifida) of klompvoeten.
Als een dysplastische heupontwikkeling niet op tijd behandeld wordt, dan kan de heup op latere leeftijd te snel gaan slijten. En mensen kunnen ook klachten krijgen in andere gewrichten.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Heupdysplasie
Heupluxatie
DHO
Developmental dysplasia of the hip
DDH -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Dokters kunnen denken aan dysplasische heupontwikkeling (DHO) als iemand de kenmerken heeft die hierboven staan. Dokters kunnen DHO vaststellen met een echo of met röntgenonderzoek.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Er kan een verschil zijn in de behandeling van DHO bij kinderen tot één jaar. En bij kinderen die ouder dan één jaar zijn. De behandeling zorgt ervoor dat de heupkop goed in de kom drukt. Dan ontwikkelt de kom zich op de juiste manier.
Soms is een operatie nodig. Dan wordt de heupkop in de heupkom geplaatst en/of de stand van de kom veranderd.
Kijk voor informatie over de behandeling op de website van de Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling. -
Hoe vaak komt het voor?
Ongeveer 20 op de 1.000 kinderen wordt met heupdysplasie geboren. Heupluxatie komt voor bij 1 op de 1.000 kinderen. Meisjes hebben deze problemen met de heupen vaker dan jongens.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
Dysplastische heupontwikkeling kan bij een baby ontstaan tijdens de zwangerschap. Of de baby krijgt de afwijking in de eerste periode na de geboorte. Dan verloopt de ontwikkeling van de heupen niet helemaal zoals het hoort. We weten nog niet precies hoe dit gebeurt. Wel is duidelijk dat erfelijke aanleg een rol kan spelen, samen met andere factoren. Bijvoorbeeld als de baby in een stuit gelegen heeft.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Ja, dysplastische heupontwikkeling (DHO) is multifactorieel erfelijk. Dit betekent dat foutjes in een gen, samen met omgevingsfactoren ervoor zorgen dat iemand dysplastische heupontwikkeling kan krijgen. Een voorbeeld van een omgevingsfactor is als de baby in een stuit gelegen heeft. Meestal kan iemand er niets aan doen dat hij of zij DHO krijgt. En het is moeilijk te voorspellen of een baby of kind DHO zal krijgen.
-
Kinderwens
Komt dysplastische heupontwikkeling in je familie voor?
Omdat bij dysplastische heupontwikkeling erfelijke aanleg en andere factoren samen een rol kunnen spelen is het niet goed in te schatten hoe groot de kans is dat jullie kind deze heupproblemen zal krijgen.Heb je zelf een aangeboren heupafwijking? Dan is het advies dat je kind na de geboorte extra wordt onderzocht met een echo of met röntgenonderzoek. Dan kan een eventuele afwijking op tijd worden gevonden en behandeld.
-
Meer info voor patiënten
- Vereniging Afwijkende HeupontwikkelingInformatie en lotgenotencontact
- Dysplastische heupontwikkeling bij kinderenInformatie van de Vereniging Afwijkende Heupontwikkeling
- HeupdysplasieInformatie van Thuisarts.nl
- Ikhebdat.nlInformatie voor kinderen
- MedlinePlusInformatie in het Engels
- Beukes familial hip dysplasia (GARD)Informatie in het Engels over een autosomaal-dominante vorm van heupdysplasie, met een overzicht van hoe vaak bepaalde kenmerken voorkomen
-
Meer info voor artsen
- Dysplastische heupontwikkelingInformatie van Huisartsengenetica.nl
- Richtlijn Dysplastische heupontwikkeling (DDH) bij kinderen onder één jaarNederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV), 2020
- Familaire heupdysplasie, Beukes-type (Orphanet)Deze aandoening is autosomaal-dominant erfelijk
- Beukes hip dysplasia (OMIM)Deze aandoening is autosomaal-dominant erfelijk
-
Expertisecentra
-
- LUMC Expertisecentrum voor Zeldzame Endocriene en Bot Stoornissen
- LUMC - Leids Universitair Medisch Centrum
- Albinusdreef 2
- 2333 ZA LEIDEN
- +31 (0)71 526 9111
- Orpha.net Expertlink
-
- UMC Utrecht Expertisecentrum voor Skeletmalformaties & Mobility Clinic
- Polikliniek Kinderorthopedie
- Heidelberglaan 100
- 3584 CX UTRECHT
- +31 (0)88 756 7470
- kinderORSK@umcutrecht.nl
- Orpha.net Expertlink
-