Overslaan en naar de inhoud gaan

Multipele systeem atrofie (MSA)

Multipele systeem atrofie (MSA) is een hersenziekte waarbij de hersenen beschadigd raken. Daar zijn waarschijnlijk verschillende oorzaken voor. Hoe het precies zit, weten we niet. Maar we denken sommige mensen misschien MSA krijgen door erfelijk aanleg samen met hoe ze leven en wat ze hebben meegemaakt.
De klachten kunnen bij iedereen anders zijn. Ook de ernst van de klachten kan bij iedereen verschillend zijn.

De klachten beginnen meestal als iemand rond de 55 jaar is. Door de schade aan de hersenen ontstaan problemen met een deel van het zenuwstelsel. Dit heet het autonome zenuwstelsel en het regelt dingen zoals ademhalen, zweten, de bloeddruk en de vertering van het eten. Iemand met MSA kan daarom bijvoorbeeld een lage bloeddruk krijgen als hij of zij uit een stoel opstaat of uit bed komt. Ook kan iemand klachten met plassen krijgen.

Er zijn 2 vormen van multipele systeem atrofie: MSA-p en MSA-c.

Bij MSA-p kan iemand de klachten krijgen die hier boven staan, samen met klachten die lijken op de ziekte van Parkinson. Zo kan iemand trager en schokkerig gaan bewegen en gaan trillen. Ze kunnen stijve spieren krijgen. En vaak kan iemand niet meer goed het lichaam rechtop houden.

Bij MSA-c heeft iemand de problemen die ontstaan omdat een deel van het zenuwstelsel minder goed werkt en moeite met het bewaren van het evenwicht. Ook kan het lastig worden om soepel te bewegen. Mensen met MSA-c kunnen ook moeite krijgen met praten. Verder kunnen mensen met MSA-c als ze de ziekte wat langer hebben bij het opzij kijken last krijgen van nystagmus (wiebelogen).

De klachten van MSA worden in de loop van de tijd steeds erger.
De meeste mensen overlijden tussen de 5 en 9 jaar nadat ze MSA kregen.
MSA kan lijken op de ziekte van Parkinson, maar MSA is een andere ziekte.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      Multisysteematrofie
      Multiple system atrophy

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      Dokters kunnen denken dat iemand MSA (multipele systeem atrofie) heeft, als hij of zij de klachten heeft zoals die hier boven staan. Met onderzoek van de zenuwen en een MRI van de hersenen kunnen dokters bepalen dat het om MSA gaat.

      Omdat de kenmerken van MSA in het begin lijken op de ziekte van Parkinson, kan het soms langer duren voordat het duidelijk wordt dat iemand MSA heeft.

    • Is er behandeling voor deze ziekte?

      MSA gaat niet over. Dokters proberen met de behandeling de klachten minder te maken.
      Medicijnen voor de ziekte van Parkinson werken bij mensen met MSA vaak niet goed of maar een tijdje. De te lage bloeddruk bij het opstaan kan minder worden door bijvoorbeeld te zorgen voor meer zout in het eten, door water te drinken voordat iemand zich gaat inspannen of door sommige medicijnen. Bij de problemen met plassen kunnen soms medicijnen helpen. Een fysiotherapeut kan helpen bij het zo goed mogelijk blijven bewegen. Een logopedist kan helpen bij het zo goed mogelijk blijven praten.

    • Hoe vaak komt het voor?

      Ongeveer 2 tot 5 op de 100.000 mensen heeft MSA.

    • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

      De oorzaak van MSA is dat een stof (een eiwit) zich op sommige plekken in de hersenen opstapelt. Dan raken de hersenen op die plekken beschadigd en gaan ze minder goed werken. Waarschijnlijk zorg die schade voor de klachten.
      We denken dat er verschillende oorzaken zijn waardoor dat eiwit zich opstapelt. Maar hoe het precies zit, weten ze nog niet.

      Bij enkele mensen is misschien een afwijking in het SNCA-gen of het COQ2-gen de oorzaak is van de MSA.

    • Is deze ziekte erfelijk?

      Of MSA erfelijk is, is nog niet helemaal duidelijk. Meestal is iemand met multiple systeem atrofie de eerste en enige in de familie. Van een paar families weten ze dat meerdere mensen MSA hebben.

      Bij sommige mensen is misschien een afwijking in de genen de oorzaak. Maar misschien krijgen mensen MSA door erfelijke aanleg, samen met waarmee je in aanraking komt of hoe je leeft. Dit heet multifactoriële overerving.

    • Expertisecentra
      • We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.