Overslaan en naar de inhoud gaan

DNA-onderzoek via internet

Sommige bedrijven buiten de zorg bieden DNA-onderzoek aan via testen die je thuis kunt doen. Dit zijn DNA-onderzoeken die niet in het ziekenhuis worden gedaan en niet vergoed worden.

Soorten thuistesten

Er zijn veel verschillende soorten thuistesten. Sommige thuistesten zeggen iets over je kans op bepaalde ziektes. Of over dragerschap van bepaalde ziektes. Er zijn ook testen waarmee uitgezocht wordt of je familie echt familie van je is (biologische familie). Dit zijn verwantschapstesten. Je kunt er ook mee onderzoeken waar je voorouders vandaan komen. 

Speeksel of wangslijm afnemen

Veel genetische (thuis)testen kun je online bestellen, tegen betaling. Het bedrijf stuurt een pakket op waarmee je bij jezelf wat speeksel of wangslijm kan afnemen. Dat stuur je met de post terug. In een laboratorium wordt er DNA uit gehaald, en onderzocht.

Uitslag thuistest

De uitslag krijg je per mail of kun je op een beveiligde pagina op internet bekijken. Soms is een persoonlijk gesprek mogelijk. Bij testen naar je gezondheid zegt de uitslag soms iets over je sportieve aanleg of je kans op bepaalde ziektes. Zoals bijvoorbeeld botontkalking (osteoporose) of suikerziekte (diabetes type 2).

Verhoogde kans op ziekte?

Heb je volgens de uitslag van een thuistest een verhoogde kans op een ziekte? Dat  betekent niet altijd dat je deze ziekte ook krijgt. Het gaat meestal om ziektes met meerdere oorzaken. Er zijn meerdere genen die invloed hebben. Vaak zijn niet al die genen bekend. En weten we niet precies hoe ze (samen) een rol spelen. Niet alleen je genen maar ook hoe je leeft en wat je hebt meegemaakt kan invloed hebben. De kans op zo’n ziekte is dus niet goed te voorspellen.
Heb je een thuistest gedaan en heb je vragen over de uitslag? Ga dan naar je huisarts.

Geen vergoeding

Voor genetische (thuis)testen heb je geen verwijzing nodig. De zorgverzekeraar vergoedt deze testen niet. Is er een medische reden voor erfelijkheidsonderzoek? Dan kun je je huisarts vragen jou te verwijzen naar de polikliniek klinische genetica. Mogelijk kom je in aanmerking voor voorspellend DNA-onderzoek of bijvoorbeeld een dragerschapstest. Dat wordt meestal vergoed door de zorgverzekeraar (wel kunnen de kosten van je eigen risico af gaan). 
De poliklinieken klinische genetica in Nederland hebben een vergunning van de Nederlandse overheid. Dat betekent dat hun testen en voorlichting getest zijn op kwaliteit. Commerciële genetische (thuis) testen worden niet door de overheid onderzocht of beoordeeld.

Toestemming

Vaak blijft er na de test wat DNA over. Dat kan worden opgeslagen en gebruikt voor verder (wetenschappelijk) onderzoek. Een bedrijf moet jou daar toestemming voor vragen. Bedenk wat je ervan vindt als jouw DNA hiervoor wordt gebruikt. Ga ook na wat het bedrijf doet, als onderzoek in de toekomst nieuwe informatie voor jouzelf zou opleveren. 

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.