Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Darier-White

De ziekte van Darier-White is een erfelijke huidziekte. Hierbij wordt het bovenste deel van de huid (de hoornlaag) niet goed gevormd. De mate waarin iemand klachten heeft verschilt per persoon.

De hoornlaag zorgt er voor dat bacteriën en virussen buiten het lichaam blijven. Maar bij de ziekte van Darier-White sluit de hoornlaag niet goed af. Er ontstaan kleine eeltbulten op de huid van de nek en de borst.

Bij sommige mensen zitten deze eeltbulten ook tussen de schouderbladen, in lichaamsplooien en onder het hoofdhaar.  Bij de ziekte van Darier-White kan de huid schilferen. Verder zijn bij sommige mensen de nagels minder sterk.

Daarnaast zijn er bij deze aandoening eerder infecties, omdat bacteriën en virussen makkelijker door de huid heen het lichaam in kunnen.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Ziekte van Darier-White
   Dyskeratosis follicularis
   Darier disease
   Keratosis Follicularis

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan de ziekte van Darier-White vermoeden met de bovenstaande kenmerken. De diagnose wordt gesteld door onderzoek van een stukje huid dat met een operatie wordt weggenomen (biopt). De diagnose kan bevestigd worden met genetisch onderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De ziekte van Darier-White kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de klachten. De eeltbulten verergeren soms door zonnebrand en veel zweten. Vette zalf kan dan helpen. Soms zijn medicijnen mogelijk.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 1 op de 50.000 mensen over de hele wereld hebben de ziekte van Darier-White.

  • Expertisecentra
   • We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.