Overslaan en naar de inhoud gaan

Syndroom van Usher

Iemand met het syndroom van Usher kan minder goed horen en zien. De oorzaak is een afwijking in een gen.

Mensen met het syndroom van Usher kunnen slechthorend of doof zijn. Dit komt door een probleem met het binnenoor
Ook kunnen ze slechtziend of blind zijn of worden. Dit komt door retinitis pigmentosa. Soms heeft iemand met het syndroom van Usher ook problemen met evenwicht houden.

Er zijn drie types van het syndroom van Usher: type 1, type 2 en type 3. Type 2 komt het meeste voor.

Bij type 1 is iemand doof of slechthorend vanaf de geboorte. Op kinderleeftijd kunnen de kinderen steeds slechter gaan zien. Ook zijn er problemen met het evenwicht. Hierdoor gaan ze later zitten en lopen.

Kinderen met type 2 horen slechter vanaf de geboorte, maar meestal kan een hoortoestel dan helpen. Hoeveel minder ze kunnen horen, verschilt van mild tot ernstig. Ze hebben geen problemen met hun evenwicht. In de puberteit of op volwassen leeftijd begint de slechtziendheid.

Baby’s met type 3 zijn al kort na de geboorte erg slechthorend of doof. Soms hebben ze problemen met het evenwicht. Vanaf de puberteit of op jongvolwassen leeftijd gaan mensen met Usher syndroom type 3 steeds een beetje minder goed zien.

Bij alle types kan de leeftijd waarop iemand klachten krijgt van persoon tot persoon verschillen. Ook hoeveel slechter iemand gaat zien en horen kan verschillend zijn.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN