Roberts syndroom
Bij een kind met Roberts syndroom is er iets aan de hand met de armen, de benen en het gezicht. De oorzaak is een afwijking in een gen. De kenmerken kunnen van persoon tot persoon verschillend zijn.
Kinderen met het Roberts syndroom hebben kortere armen en benen. Vooral de onderarmen en onderbenen zijn korter. Soms zijn de armen en benen zo kort, dat de handen en voeten heel dicht bij het lijf zitten.
De vingers en tenen kunnen een andere vorm hebben of iemand kan vingers en/of tenen missen. Soms staan de ellebogen en/of de knieën in een dwangstand. Iemand kan die gewrichten dan niet of niet goed bewegen. Meestal zijn de kenmerken van de armen erger dan die van de benen.
Kinderen met het Roberts syndroom hebben meestal een kleiner hoofd dan normaal (microcefalie) en een kleine onderkaak. De meeste kinderen hebben schisis.
Hun ogen kunnen verder uit elkaar staan dan normaal en de buitenste ooghoeken kunnen naar beneden wijzen. Vaak hebben kinderen met Roberts syndroom ook problemen met zien; ze hebben een troebel hoornvlies.
De neus heeft vaak de vorm van een snavel, ook hebben ze meestal kleine neusvleugels. Hun oren zien er meestal anders uit. Soms heeft een kind encefalocèle. Kinderen met het Roberts syndroom hebben soms ook problemen met hun nieren, het hart en de geslachtsdelen.
Ongeveer de helft van de kinderen met Roberts syndroom heeft een milde tot ernstige verstandelijke beperking.
Kinderen met ernstige kenmerken gaan vaak dood tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte. Kinderen met milde kenmerken, kunnen soms wel volwassen worden.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Appelt-Gerken-Lenz syndrome
RBS
Roberts syndrome
Roberts-SC phocomelia syndrome
Pseudothalidomide syndrome -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Dokters kunnen denken aan Roberts syndroom als een kind de kenmerken heeft zoals die hier boven staan. Door DNA-onderzoek te doen weten dokters zeker dat iemand dit syndroom heeft.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Roberts syndroom gaat niet over. Dokters proberen de klachten minder te maken met een behandeling. Soms kan de dokter een operatie doen voor de schisis en aan de handen. De dokter kan ook bekijken of de problemen met het hart en de nieren kunnen worden behandeld. Kinderen met een verstandelijke beperking kunnen naar het speciaal onderwijs.
-
Hoe vaak komt het voor?
We weten niet precies hoeveel mensen het Roberts syndroom hebben. Over de hele wereld zijn er ongeveer 150 mensen waarvan we weten dat ze dit syndroom hebben.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
De oorzaak van Roberts syndroom is een afwijking in het ESCO2 gen. Dit gen ligt op chromosoom 8, op de korte (p) arm op positie 21.1 (8p21.1).
De afwijking in dit gen zorgt waarschijnlijk voor de klachten van dit syndroom.
Maar de ernst van de klachten kan van persoon tot persoon verschillen.
Daarom denken dokters dat er misschien nog andere afwijkingen in genen en omgevingsfactoren een rol spelen. -
Is deze ziekte erfelijk?
Ja, Roberts syndroom is erfelijk. Om deze ziekte te krijgen moet iemand van allebei de ouders de afwijking in het gen erven. Dit syndroom is autosomaal recessief erfelijk.
-
Kinderwens
Heb je een kind met Roberts syndroom en wil je een kind? Dan heb je verschillende keuzes. Je kunt erover praten met je dokter. Als het nodig is kan hij of zij je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.
Je kunt met je dokter bespreken of embryoselectie (PGT) mogelijk is in jullie situatie.
-
Meer info voor patiënten
- LAPOSA Landelijke Patiënten- en Oudervereniging voor Schedel- en/ of Aangezichtsafwijkingen, informatie en lotgenotencontact
- MedlinePlus GeneticsInformatie in het Engels
- Genetics and Rare Diseases Information Center (GARD)Informatie in het Engels met een overzicht van hoe vaak bepaalde kenmerken van de ziekte voorkomen
- Indrukwekkende, Engelse film over Raymond met Roberts syndroomHij vertelt over de hindernissen in zijn leven die hij heeft overwonnen. Raymond vindt het belangrijk om elkaar te helpen.
-
Meer info voor artsen
- Orphanet
- GeneReviewsRoberts syndroom is een vorm van ESCO2 spectrum ziekte.
- OMIM
-
Expertisecentra
-
- AECO - Amsterdam UMC Expertisecentrum Ontwikkelingsstoornissen
- Kinderpolikliniek Klinische Genetica
- Meibergdreef 9
- 1105 AZ AMSTERDAM
- +31 (0)20 566 8000
- Orpha.net Expertlink
-
- ENCORE - Expertisecentrum Erfelijke Neuro-Cognitieve Ontwikkelingsstoornissen Rotterdam, Erasmus MC
- Afdeling Algemene Kindergeneeskunde
- Dr. Molewaterplein 40
- 3015 GD ROTTERDAM
- +31 (0)10 703 6146
- secretariaatalkg@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- UMC Utrecht Expertisecentrum voor Skeletmalformaties & Mobility Clinic
- Polikliniek Kinderorthopedie
- Heidelberglaan 100
- 3584 CX UTRECHT
- +31 (0)88 756 7470
- kinderORSK@umcutrecht.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Expertisecentrum voor Aangeboren Hand en Arm Afwijkingen
- Afdeling Plastische, Reconstructieve en Handchirurgie
- Dr. Molewaterplein 40
- 3015 GD ROTTERDAM
- +31 (0)10 703 6393
- cranio@erasmusmc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Radboudumc Expertisecentrum voor Aangeboren Ontwikkelingsstoornissen
- Sectie Klinische Genetica
- Geert Grooteplein-Zuid 10
- 6525 GA NIJMEGEN
- +31 (0)24 361 3946
- erfelijkheid@radboudumc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- LUMC-Juliana Kinderziekenhuis-Reinier de Graaf Gasthuis Expertisecentrum voor Zeldzame Aangeboren Afwijkingen en Verstandelijke Beperking
- LUMC - Leids Universitair Medisch Centrum
- Albinusdreef 2
- 2333 ZA LEIDEN
- +31 (0)71 526 9111
- Orpha.net Expertlink
-
- LUMC-Juliana Kinderziekenhuis-Reinier de Graaf Gasthuis Expertisecentrum voor Zeldzame Aangeboren Afwijkingen en Verstandelijke Beperking
- Juliana Kinderziekenhuis
- Els Borst-Eilersplein 275
- 2545 AA DEN HAAG
- +31 (0)70 210 0000
- Orpha.net Expertlink
-
- LUMC-Juliana Kinderziekenhuis-Reinier de Graaf Gasthuis Expertisecentrum voor Zeldzame Aangeboren Afwijkingen en Verstandelijke Beperking
- Reinier de Graaf Gasthuis
- Reinier de Graafweg 5
- 2625 AD DELFT
- +31 (0)15 260 3060
- Orpha.net Expertlink
-