Overslaan en naar de inhoud gaan

Retinoblastoom

Iemand met retinoblastoom heeft kanker in het netvlies (retina) van het oog. Kinderen kunnen deze vorm van kanker alleen krijgen als hun netvlies nog groeit. Als een kind vier jaar is, is de groei van het netvlies klaar. Zij kunnen dan geen retinoblastoom meer krijgen. 

Het eerste kenmerk van retinoblastoom is een witte pupil of een vreemd gekleurde pupil op foto’s die met een flits gemaakt zijn. Ook kunnen kinderen scheel kijken. Of ze zien slechter. 

Retinoblastoom is vaak goed te behandelen als het vroeg ontdekt wordt. Zonder behandeling kan de kanker zich verspreiden naar andere delen van het lichaam. 

Ongeveer 4 op de 10 kinderen krijgen retinoblastoom door een erfelijke aanleg. Als een kind dit in beide ogen heeft, gaat het altijd om een erfelijke vorm. 

Mensen met de erfelijke vorm van retinoblastoom hebben later meer kans op andere vormen van kanker. Namelijk in de hersenen (pineoblastoom), de botten (osteosarcoom), zachte weefsels zoals spieren (wekedelensarcoom) of de huid (melanoom).

Als een kind in één oog retinoblastoom heeft, en het komt niet in de familie voor, dan is het bij 85 op de 100 kinderen (85%) niet erfelijk. Maar soms hebben broers, zussen of eigen kinderen toch kans op retinoblastoom. Zie de infographic gemaakt door erfelijkheidsartsen

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN