Overslaan en naar de inhoud gaan

Oesofagus atresie

Oesofagus atresie is een groep van aangeboren afwijkingen van de slokdarm. De slokdarm is de verbinding tussen de mond en de maag. Je eten en drinken gaat er doorheen. Maar bij deze afwijkingen is de slokdarm onderbroken. Door de onderbreking kan er bij oesofagus atresie geen speeksel en voedsel van de mond naar de maag. De voeding komt dan weer terug. 

De luchtpijp is de verbinding tussen de neus en keel en de longen. Je lucht gaat er doorheen. Maar kinderen met oesofagus atresie hebben vaak ook een verbinding tussen de slokdarm en de luchtpijp. Dit noemen we een oesofago-trachale fistel. Dan kan voeding via de slokdarm in de luchtwegen terecht komen. Als een oesofagus atresie niet snel ontdekt en behandeld wordt, krijgt het kind ademhalingsproblemen.

Deze afwijkingen ontstaan bij het ongeboren kind tijdens de zwangerschap. Waarom dat gebeurt is nog niet bekend.

Soms heeft een kind bij oesofagus atresie ook andere aandoeningen, zoals nier- of hartafwijkingen, zie ook VACTERL.
 

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Oesofagus atresie
   Onderbroken slokdarm
   Slokdarmafsluiting
   Slokdarmatresie
   Oesophageal atresia

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Oesofagus atresie kan met de hierboven genoemde kenmerken worden vermoed. Soms worden er tijdens de zwangerschapsecho aanwijzingen gezien voor oesophagus atresie.

   Als er een vermoeden bestaat op oesofagus atresie kan dit worden getest door het inbrengen van een neus-maagsonde. Bij atresie lukt het niet om deze in te brengen. De diagnose wordt gesteld met behulp van een röntgenfoto.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Bij oesofagus atresie kan met operaties een open verbinding worden gemaakt tussen de mondholte en de maag. Meestal gebeurt dit snel na de geboorte. Maar elke oesofagus atresie is anders. En daar hangt de behandeling van af.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland worden ongeveer 60 kinderen per jaar geboren met een oesofagus atresie.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Als de oesofagus atresie het enige kenmerk bij een kind is, dan erft deze waarschijnlijk multifactorieel over.