Obstructieve uropathie
Obstructieve uropathie is een nieraandoening. De oorzaak is een aangeboren vernauwing (obstructie) van de urinewegen, waardoor de urine niet goed het lichaam uit kan. Doordat de urine niet goed weg kan, kan het gebeuren dat de urine terugstroomt richting de nieren. Hierdoor gaan de nieren minder goed functioneren.
Normaal wordt urine geproduceerd in de nier. En via het nierbekken en dan de urineleider naar de blaas vervoerd. In de blaas wordt de urine verzameld. Daarna wordt het uitgeplast via de plasbuis (urethra). Dit alles noemen we het urinewegsysteem. Bij obstructieve uropathie kan de vernauwing op verschillende plaatsen in het urinewegsysteem zitten: op de overgang van het nierbekken naar de urineleider (subpelviene stenose), op de overgang van urineleider naar blaas (prevesicale stenose) en op de overgang van blaas na plasbuis (infravesicaal). De meest voorkomende vernauwing is de urethraklep bij jongens. Een urethraklep is een vliesachtige klep in de plasbuis, waardoor het plassen moeilijker gaat.
Tijdens de zwangerschap kan met echo-onderzoek gezien worden dat het nierbekken en de nieren uitgezet zijn. Als de vernauwing ernstig is, heeft dit als gevolg dat er te weinig vruchtwater wordt gevormd. Daardoor kunnen de longen zich niet goed ontwikkelen. Na de geboorte kunnen er daarom problemen zijn met de ademhaling. Verder kunnen er dan problemen zijn met het plassen en komen urineweginfecties vaak voor. De ernst van de ziekte hangt af van de ernst van de vernauwing die er is.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
Obstructive uropathy
Obstructieve uropathie
Urethrakleppen -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
De diagnose wordt gesteld door onderzoek van de urinewegen met röntgenonderzoek, echo en/of MRI. Daarnaast kan de werking van de nieren worden onderzocht met een scan. Ook wordt bloed- en urineonderzoek gedaan.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
De behandeling hangt af van de ernst van de vernauwing en in hoeverre de nieren nog werken. Als er geen klachten zijn, kan meestal worden afgewacht. Als een nier zeer slecht werkt aan de zijde van de vernauwing is vaak een operatie nodig. Hierbij verwijdert de chirurg de nier aan die zijde.
-
Hoe vaak komt het voor?
Er zijn geen gegevens bekend over hoe vaak obstructieve uropathie voorkomt. Urethrakleppen bij pasgeboren jongens komen naar schatting voor bij ongeveer 1 op de 8000 tot 1 op de 25000.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Als obsructieve uropathie aangeboren is, dan is de oorzaak is een stoornis in de vroege aanleg van het urinewegsysteem. Er wordt nog onderzoek gedaan naar mogelijke erfelijke factoren die hierbij betrokken zijn. Het is niet bekend hoe deze ziekte overerft.
-
Meer info voor patiënten
- Nierstichting
- Urethrakleppen (Nierpatiëntenvereniging). Urethrakleppen is aangeboren en komt alleen bij jongens voor. Door de urethrakleppen kan een ernstige vernauwing van de plasbuis optreden.
- Leven met urethrakleppen
- MedlinePlusEngelstalige publieksinformatie
-
Meer info voor artsen
- Urinary tract obstruction (eMedicine)
- Posterior urethral valves (eMedicine)
- Posterior urethral valve (Orphanet)
-
Expertisecentra
- Expertisecentra specifiek voor deze aandoening:
-
- Radboudumc Expertisecentrum Aangeboren Urogenitale Aandoeningen
- Afdeling Kinderurologie
- Geert Grooteplein-Zuid 10
- 6525 GA NIJMEGEN
- 31 (0)24 361 3735
- secretariaat.uro@radboudumc.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Expertisecentrum Foetale Geneeskunde
- LUMC - Leids Universitair Medisch Centrum
- Albinusdreef 2
- 2333 ZA LEIDEN
- +31 (0)71 526 9111
- Orpha.net Expertlink
- De expertisecentra hieronder richten zich op de groep van aandoeningen waar de aandoening onder valt, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen:
-
- Nefrologie Centrum voor Kinderen
- Amsterdam UMC, locatie VUmc
- De Boelelaan 1117
- 1081 HV AMSTERDAM
- +31 (0)20 444 4444
- Orpha.net Expertlink
-
- Centrum voor Erfelijke en Aangeboren Nier- en Urinewegaandoeningen
- Polikliniek Genetica
- Heidelberglaan 100
- 3584 CX UTRECHT
- +31 (0)88 755 3800
- erfadv@umcutrecht.nl
- Orpha.net Expertlink
-
- Expert Centre for Congenital Anomalies of the Urinary Tract EKZ-AMC
- Amsterdam UMC, locatie AMC
- Meibergdreef 9
- 1105 AZ AMSTERDAM
- +31 (0)20 566 9111
- Orpha.net Expertlink