Overslaan en naar de inhoud gaan

Neurofibromatose type 2 (NF2)

Iemand met neurofibromatose type 2 (NF2) heeft een erfelijke aanleg om goedaardige tumoren in het zenuwstelsel te krijgen. Oorzaken zijn veranderingen in een gen.

De belangrijkste kenmerken zijn:

  • Een tumor van de gehoorzenuw (brughoektumor). Een brughoektumor kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat iemand slechter gaat horen en niet goed evenwicht kan houden.
  • Een schwannoom. Dat is een tumor van cellen die rond de zenuwen zitten. Die schwannomen kunnen op verschillende plekken in het lichaam zitten. Bijvoorbeeld in de huid. Een brughoektumor is ook een schwannoom.
  • Een meningeoom. Dat is een tumor van de hersenvliezen.
  • Een tumor in het oog. Ook kan iemand al voor het 50ste levensjaar staar (cataract) krijgen. Daardoor gaat iemand slechter zien.
  • Ziekte van bepaalde zenuwen (neuropathie), daardoor kan iemand bijvoorbeeld een klapvoet hebben of een verlamming in een deel van het gezicht.

Mensen met NF2 kunnen ook nog andere kenmerken hebben dan die hier boven staan.

Meestal krijgen mensen met NF2 de kenmerken als ze tussen de 18 en 24 jaar oud zijn. Ze hebben dan vaak een brughoektumor.
Bij ongeveer 1 op de 10 mensen met NF2 begint het voordat ze 10 jaar oud zijn. Bij kinderen met NF2 zijn de eerste kenmerken die te zien zijn vaak tumoren in de huid en in het oog.

Het is vaak niet goed te voorspellen welke kenmerken iemand krijgt. En hoe het gaat als iemand ouder wordt. Dat kan heel verschillend zijn tussen personen.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN