Overslaan en naar de inhoud gaan

Neurofibromatose type 2 (NF2)

Neurofibromatose type 2 (NF2) is een erfelijke aandoening waarbij iemand goedaardige gezwellen krijgt in het zenuwstelsel. Meestal ontstaan deze gezwellen in de gehoorzenuw, maar ze ontstaan ook vaak in andere zenuwen.

Meestal begint NF2 op tienerleeftijd of op jongvolwassen leeftijd. Als de gezwellen in de gehoorzenuw ontstaan zijn de eerste klachten minder goed kunnen horen, oorsuizen en problemen met het evenwicht. Bijna altijd ontstaan die gezwellen in beide gehoorzenuwen. Veel mensen met NF2 krijgen ook gezwellen in de zenuwen van de wervelkolom.

De kenmerken zijn afhankelijk van de plek waar het gezwel ontstaat. Grote gezwellen kunnen pijn veroorzaken. Iemand kan slechter gaan zien en staar krijgen. Ook kan een spier in het gezicht minder goed of helemaal niet meer werken, of de spieren van een hand of voet worden zwakker. 
Een persoon met NF2 kan soms een waterhoofd krijgen, als de gezwellen van de gehoorzenuw niet worden behandeld en groter worden.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN