Overslaan en naar de inhoud gaan

MUTYH geassocieerde polyposis (MAP)

MUTYH geassocieerde polyposis (MAP) is een erfelijke ziekte van de darmen. De oorzaak is een afwijking in een gen.
Bij MAP krijg je tientallen tot honderden bultjes (poliepen) in de dikke darm. Deze poliepen zijn goedaardig. Vaak krijgen mensen deze poliepen als ze rond de 40 tot 50 jaar oud zijn. Maar sommigen krijgen ze al eerder; vanaf als ze tussen de 18 en 20 jaar oud zijn. De meeste mensen met MAP merken er niet veel van. Maar soms verandert hun ontlasting. Ze kunnen buikpijn hebben, of slijm of bloed bij hun ontlasting.

De poliepen zijn goedaardig, maar er is toch meer kans dat een poliep kwaadaardig wordt en dat iemand na verloop van tijd dikke darmkanker krijgt. Die kans is voor iemand met MAP 60 tot 70%. Zonder controles of een operatie krijgen 60 tot 70 van de 100 mensen met MAP darmkanker. Sommige mensen met MAP krijgen ook poliepen in de twaalfvingerige darm. Deze mensen hebben een kans van ongeveer 4% (4 op de 100 van deze mensen) op kanker van de twaalfvingerige darm.

Ook bij familiaire adenomateuze polyposis (FAP) zitten er poliepen in de dikke darm. Maar bij FAP krijg je de poliepen vaak al op jongere leeftijd en het zijn er dan vaak veel meer dan bij MAP.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN