Overslaan en naar de inhoud gaan

MUTYH geassocieerde polyposis (MAP)

MUTYH geassocieerde polyposis (MAP) is een erfelijke darmziekte. Bij MAP ontstaan er tientallen tot honderden bultjes (poliepen) in de dikke darm en de endeldarm. Deze poliepen zijn goedaardig.

De poliepen ontstaan meestal op volwassen leeftijd. Maar het kan ook op jongere (20 jr) of oudere (70 jr) leeftijd beginnen. Meestal merkt iemand er niet veel van. Maar soms verandert het ontlastingspatroon. En je kunt diarree of buikpijn hebben, of slijm of bloed bij de ontlasting.

Hoewel de poliepen zelf goedaardig zijn, is er een verhoogde kans dat uit de poliep na verloop van tijd dikke darmkanker ontstaat. Dat risico is voor iemand met MAP 60 tot 70%. Gemiddeld is dat risico bij mensen zonder MAP ongeveer 5%.

Bij MAP kunnen ook poliepen in de twaalfvingerige darm voorkomen. Mensen met MAP hebben daarom een risico van ongeveer 4% dat er in de loop van het leven kanker van de twaalfvingerige darm ontstaat.

Ook bij een andere aandoening, Familiaire adenomateuse Polyposis (FAP),  zitten er poliepen in de dikke darm. Bij FAP ontstaan de poliepen vaak al op jongere leeftijd en vaak zijn het dan meer poliepen dan bij MAP.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

 

ALLES OPENEN