Overslaan en naar de inhoud gaan

MUTYH geassocieerde polyposis (MAP)

MUTYH geassocieerde polyposis (MAP) is een erfelijke ziekte van de darmen. De oorzaak is een afwijking in een gen.
Bij MAP krijg je tientallen tot honderden bultjes (poliepen) in de dikke darm. Deze poliepen zijn goedaardig. Vaak krijgen mensen deze poliepen als ze rond de 40 tot 50 jaar oud zijn. Maar sommigen krijgen ze al eerder; vanaf als ze tussen de 18 en 20 jaar oud zijn. De meeste mensen met MAP merken er niet veel van. Maar soms verandert hun ontlasting. Ze kunnen buikpijn hebben, of slijm of bloed bij hun ontlasting.

De poliepen zijn goedaardig, maar er is toch meer kans dat een poliep kwaadaardig wordt en dat iemand na verloop van tijd dikke darmkanker krijgt. Die kans is voor iemand met MAP 60 tot 70%. Zonder controles of een operatie krijgen 60 tot 70 van de 100 mensen met MAP darmkanker. Sommige mensen met MAP krijgen ook poliepen in de twaalfvingerige darm. Deze mensen hebben een kans van ongeveer 4% (4 op de 100 van deze mensen) op kanker van de twaalfvingerige darm.

Ook bij familiaire adenomateuze polyposis (FAP) zitten er poliepen in de dikke darm. Maar bij FAP krijg je de poliepen vaak al op jongere leeftijd en het zijn er dan vaak veel meer dan bij MAP.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   MAP
   MYH geassocieerde polyposis
   MUTYH associated polyposis
   MYH associated polyposis

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Dokters kunnen denken aan MUTYH geassocieerde polyposis als ze bij een darmonderzoek veel poliepen vinden. Door DNA-onderzoek kan vastgesteld worden of iemand MAP heeft of een andere aandoening.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   MAP gaat niet over. Met controles van de darmen  proberen dokters te voorkomen dat iemand darmkanker krijgt.

   Erfelijkheidsartsen geven mensen met MAP het advies om:
   - Vanaf 18-20 jarige leeftijd elke 2 jaar een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie) te laten doen.
   - Vanaf 25-30 jarige leeftijd elke 5 jaar een kijkonderzoek van de maag en twaafvingerige darm te doen.

   Als dokters poliepen vinden, dan kunnen ze besluiten om dit onderzoek vaker te doen.
   Dokters proberen bij het kijkonderzoek alle poliepen weg te halen. Als er te veel poliepen zijn, wordt soms (een deel van) de dikke darm weg gehaald met een operatie.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 1 op de 10.000 mensen heeft MUTYH geassocieerde polyposis (MAP).

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   De oorzaak van MAP is een afwijking in het MUTYHgen. Dit gen ligt op chromosoom 1, op de korte (p) arm, op positie 34.1 (1p34.1).

   De afwijking in het MUTYH gen zorgt voor de kenmerken van de aandoening.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   MAP is erfelijk. Om deze ziekte te krijgen moet je van allebei je ouders de afwijking in het gen erven. Dit heet autosomaal recessieve overerving.

  • Kinderwens

   Hebben jullie kans op (nog) nog een kind met MAP en willen jullie een kind? Dan heb je verschillende keuzes. Praat er over met je dokter. Als het nodig is kan hij of zij je verwijzen naar een erfelijkheidsarts. Het gesprek over de verschillende keuzes kun je voorbereiden.
   Je kunt bij je arts informeren of embryoselectie (PGD) voor deze ziekte mogelijk is.