Overslaan en naar de inhoud gaan

Multipele osteochondromen

Multipele osteochondromen zijn goedaardige bottumoren. Vroeger werden multipele osteochondromen ook wel “hereditaire multipele exostosen” genoemd. Multipele osteochondromen kunnen gevolgen hebben voor vooral de pijpbeenderen, het bekken en de schoudergordel. De oorzaak is een verandering in het DNA.

Osteochondromen (exostosen) bestaan onder andere uit kraakbeen. Ze ontstaan vaak al op peuter- of kleuterleeftijd. Vooral tijdens het opgroeien van het kind nemen ze snel in grootte toe.

Ze veroorzaken soms vergroeiingen, groeistoornissen, bewegingsproblemen en pijn. Meestal stopt de groei van osteochondromen na de puberteit. Op volwassen leeftijd is er een kleine kans dat de goedaardige bottumoren veranderen in kwaadaardige kanker.

De mate waarin de kenmerken optreden, verschilt per persoon.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Multipele osteochondromen
   Hereditaire multipele exostosen
   MO
   HME
   Multiple cartilaginous exostoses
   Multiple hereditary exostoses (MHE)
   Multiple hereditary osteochondromatosis (MHO)
   HME-MO
   Diaphyseal Aclasis

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Multipele osteochondromen kunnen niet genezen. De behandeling bestaat uit het verwijderen van osteochondromen, als die klachten geven, en het herstellen van de vergroeiingen. Dit gebeurt met één of meer operaties. Soms zijn fysiotherapie, revalidatie en pijnbestrijding mogelijk.

   Als er op volwassen leeftijd kanker ontstaat is daar behandeling voor mogelijk.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Men schat dat er ongeveer 700 mensen met multipele osteochondromen zijn.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Multipele osteochondromen erft autosomaal dominant over. Soms is er sprake van een nieuwe verandering in het erfelijk materiaal, dan is iemand de eerste in de familie.
   Iemand die als eerste in de familie multipele osteochrondromen heeft kan de aandoening doorgeven aan zijn of haar kinderen.