Overslaan en naar de inhoud gaan

Klippel-Trenaunay-Weber syndroom

Het Klippel-Trenaunay-Weber syndroom is een aangeboren aandoening van de bloedvaten, botten en weke delen. Waarschijnlijk wordt dit syndroom veroorzaakt door een verandering in het DNA (erfelijk materiaal) van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap. De verandering komt dus niet uit de eicel van de moeder of de zaadcel van de vader. Daarom is Klippel-Trenaunay-Weber in principe niet erfelijk. De kenmerken verschillen per persoon.

Iemand met het Klippel-Trenaunay-Weber syndroom kan spataderen of wijnvlekken hebben. En is meer kans op diep veneuze trombose.

Verder kan er een overmatige groei van botten en weke delen zijn. Weke delen zijn zachte weefsels die onder de huid, rond het skelet, de organen of in de ruimtes daartussen zitten. De overmatige groei gebeurt vooral bij de benen, en soms de armen. Dan zijn het linker en rechter been en/of de linker en rechter arm niet even lang. Daardoor kan bewegen lastiger zijn en iemand kan er pijn van hebben.

Soms zijn er meer dan tien vingers en/of tenen, dit heet polydactylie. Of twee of meer vingers en/of tenen kunnen aan elkaar vast zitten. Dat wordt syndactylie genoemd.

ALLES OPENEN