Overslaan en naar de inhoud gaan

Birt-Hogg-Dubé syndroom (BHD)

Het Birt-Hogg-Dubé syndroom (BHD) is een erfelijke aandoening van de huid, nieren en longen. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijk materiaal).

Bij BHD krijgt iemand goedaardige bobbeltjes op de huid van het gezicht, de nek en hals en op de romp. Deze ontstaan meestal vanaf 20- tot 30-jarige leeftijd.

Daarnaast hebben mensen met BHD een verhoogde kans op tumoren in de nieren. Dat kunnen goedaardige tumoren zijn, maar ook nierkanker. Het risico voor mensen met BHD om in de loop van het leven nierkanker te ontwikkelen is ongeveer 15 tot 20%.

Daarnaast is er een verhoogde kans op longcysten (een cyste is een holte gevuld met vocht). En er is risico op het krijgen van een klaplong. De longcysten geven meestal geen klachten.

Artsen denken dat BHD mogelijk bij de groep erfelijke trilhaarziekten hoort.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   BHD
   BHDS
   Birt-Hogg-Dubé syndrome
   Fibrofolliculomas with trichodiscomas and acrochordons
   Hornstein-Birt-Hogg-Dubé syndrome
   Hornstein-Knickenberg syndrome

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De diagnose kan worden vermoed met de bovenstaande kenmerken. Soms wordt een biopt van de huid genomen om de bobbeltjes op de huid onder de microscoop te kunnen onderzoeken. De diagnose kan vaak worden bevestigd met genetisch onderzoek.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Mensen met BHD krijgen het advies om, vanaf 20-jarige leeftijd, elk jaar onderzoek van de nieren te laten doen. Dit onderzoek bestaat afwisselend uit MRI onderzoek, en een echo. Zo kan, als iemand kanker heeft, de behandeling zo snel mogelijk beginnen.

   Het vermoeden bestaat dat mensen met BHD een verhoogd risico op darmkanker hebben. Daarom wordt met mensen uit families met BHD, waar ook darmkanker voorkomt, besproken of het zin heeft om regelmatig (1x per 5 jaar vanaf 45-jarige leeftijd) een onderzoek van de darmen te laten doen.

   Bij BHD is er een risico op afwijkingen van de longen. Controle hierop gebeurt alleen in studieverband. Behalve voor mensen die regelmatig vliegen of duiken. Dan kan extra controle bij de longarts zinvol zijn. Zo kan men eventuele problemen voor zijn.

  • Hoe vaak komt het voor?

   BHD komt naar schatting voor bij 1 op de 200.000 mensen.