Overslaan en naar de inhoud gaan

Allan-Herndon-Dudley syndroom

Het Allan-Herndon-Dudley syndroom is een erfelijke aandoening van het zenuwstelsel. De oorzaak is een verandering in het DNA (erfelijke materiaal). De aandoening komt bijna alleen voor bij jongens. Welke klachten er zijn, is van persoon tot persoon anders. Ook de ernst van de klachten verschilt. 

Kinderen met Allan-Herndon-Dudley syndroom hebben vaak dezelfde kenmerken in het gezicht. Het kind kan een smaller hoofd hebben. De bovenste oogleden hangen vaak. De oren kunnen groter zijn. 

Kinderen met het Allan-Herndron-Dudley syndroom hebben een lage spierspanning. Hierdoor voelen ze slap aan. Ook kunnen ze hun hoofd niet altijd goed omhoog houden. Verder kunnen ze problemen hebben met eten.

Kinderen met het Allan-Herndron-Dudley syndroom hebben ook een verstandelijke beperking. Sommige kinderen leren niet praten. Soms hebben ze epilepsie.

Als kinderen ouder worden, gaan sommige gewrichten in een vaste stand staan. Bewegen wordt dan lastiger. Verder kunnen de spieren stijf zijn. Enkele kinderen leren lopen, maar soms kunnen ze dat niet meer door de stijve spieren. Soms bewegen de armen en benen zonder dat iemand dat zelf wil. Sommige kinderen hebben een verkromming van de rug (scoliose) of hun borstkas staat naar binnen (trechterborst). 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN