ADHD
De afkorting ADHD staat voor: attention deficit hyperactivity disorder. Mensen met ADHD kunnen zich niet goed concentreren. Soms zijn ze erg druk. En ze kunnen dingen doen zonder eerst na te denken over de gevolgen.
Waarschijnlijk gaat er bij mensen met ADHD iets mis bij het doorgeven van prikkels in de hersenen (van de ene naar de andere zenuw). De delen van de hersenen die taken regelen, werken daardoor minder goed.
ADHD ontstaat waarschijnlijk door erfelijke aanleg, maar ook wat je meemaakt in je leven speelt een rol. Hoe dat precies zit, is nog niet bekend.
Meestal begint ADHD op jonge leeftijd. Kinderen met ADHD kunnen hun aandacht niet voldoende bij een taak houden. Ze zijn vaak snel afgeleid. Of kinderen zijn vergeetachtig. Verder lijkt het soms of kinderen niet luisteren. Ze kunnen moeite hebben om taken te organiseren. En soms zijn kinderen hyperactief: ze zijn dan steeds onrustig en maken bewegingen. Ze staan op als ze moeten blijven zitten of ze kunnen niet goed rustig spelen.
Sommige mensen met ADHD doen dingen zonder eerst na te denken over de gevolgen. Dat heet impulsiviteit. Bijvoorbeeld: een kind geeft al antwoord op een vraag voordat de vraag helemaal gesteld is. Of een kind kan niet goed op zijn of haar beurt wachten. De kenmerken van ADHD verschillen per persoon.
ADHD-I (werd vroeger ADD genoemd) is een vorm van ADHD.
Heb je een vraag? Mail ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
-
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
-
Hoe vaak komt het voor?
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
-
Is deze ziekte erfelijk?
-
Meer info voor patiënten
-
Meer info voor artsen
-
Expertisecentra
-
Updatedatum