Overslaan en naar de inhoud gaan

Krijgen kinderen een DNA-onderzoek?

Heb jij (aanleg voor) een erfelijke ziekte en vraag je je af of jouw kind deze heeft geërfd? Of heeft je kind klachten die misschien wijzen op een erfelijke ziekte? Soms komt je kind in aanmerking voor een DNA-onderzoek, soms niet.

DNA-onderzoek en controles

Is er een erfelijke ziekte in de familie? Bij sommige erfelijke ziektes is het belangrijk om al op jonge leeftijd medische controles te doen. Dan kan de arts op tijd ingrijpen. Als dat zo is, mogen kinderen al op jonge leeftijd worden getest. Of ze worden getest, bespreekt de klinisch geneticus met de ouders en het kind. Soms is er bij zo'n gesprek ook een medisch maatschappelijk werker of een psycholoog. Die kan helpen bij de keuze en ook verder begeleiden. 

Ziek op latere leeftijd

Kinderen van 12 jaar en ouder kunnen zelf meebeslissen: wat willen ze wel of niet weten, kiezen ze wel of niet voor een DNA-test? Maar als het om een (mogelijke) erfelijke ziekte gaat die pas op latere leeftijd klachten geeft en medische controles geen zin hebben, worden kinderen in principe niet getest. Het is de bedoeling dat kinderen dan zelf op volwassen leeftijd kunnen besluiten of ze het wel of niet willen weten. 

Bij sommige aandoeningen wordt pas vanaf 18 jaar DNA-onderzoek gedaan.

Diagnose stellen bij een kind

Als het kind klachten heeft die lijken op een bepaalde erfelijke ziekte, kan de klinisch geneticus voorstellen om diagnostisch DNA-onderzoek te doen. Als de arts daardoor een diagnose kan stellen, dan kan het kind soms de juiste behandeling of begeleiding krijgen. Ouders van jonge kinderen besluiten zelf over DNA-onderzoek bij hun kind. Vanaf 12 jaar kunnen kinderen meebeslissen.

Lees ook over de overwegingen van Jitty en Sandra over DNA-onderzoek bij hun kinderen. 

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.