Overslaan en naar de inhoud gaan

Epigenetica

Het besturingssysteem van je genen wordt ‘epigenetica’ genoemd. Dit systeem bepaalt of een gen wel of niet actief is. En die genen bepalen weer hoe je lichaam werkt en hoe het zich ontwikkelt. Als het besturingssysteem van je genen niet goed functioneert, kunnen genen hun taak soms niet uitvoeren. Daardoor kun je ziek worden. 

Epigenetische veranderingen

Het besturingssysteem van je genen kan door omstandigheden zoals stress, luchtvervuiling, slechte leefomstandigheden of veroudering veranderen. Dat noem je ‘epigenetische veranderingen’. Je kunt ze ook van je ouders erven. Dan heb je ze al vanaf je geboorte. 

Bij epigenetische veranderingen zit er geen foutje of verandering in een gen, maar alleen in het besturingssysteem. Daardoor gaat je lichaam soms anders werken, of je wordt er zelfs ziek door. Je kunt er zelf niks aan doen als er epigenetische veranderingen (zijn) ontstaan, je kunt ze ook niet voorkomen of genezen.

Lees er meer over in het cahier Epigenetica van Biowetenschap+maatschappij. 

Hongerwinter

Hoe epigenetische veranderingen de werking van je lichaam kunnen beïnvloeden, blijkt uit het voorbeeld van de Hongerwinter van 1944-1945. Tijdens die winter hadden veel mensen veel te weinig te eten. Ook de vrouwen die toen zwanger waren. De kinderen van sommige van deze vrouwen kregen op latere leeftijd meer gezondheidsproblemen zoals overgewicht, een hoog cholesterol en hart- en vaataandoeningen. Daar is bijna zestig jaar later onderzoek naar gedaan. Daaruit bleek dat bij die kinderen epigenetische veranderingen waren ontstaan tijdens de Hongerwinter. Daardoor werkt bij hen een gen niet goed dat een rol speelt bij de groei en de ontwikkeling van het lichaam.

Ziektes en epigenetica

Verschillende ziektes kunnen ontstaan door epigenetische veranderingen. 
Voorbeelden daarvan zijn Angelman syndroom, fragiele X syndroom en Prader-Willi syndroom.
 
Wetenschappers doen onderzoek naar medicijnen die misschien epigenetische veranderingen ongedaan kunnen maken. Lees er hier meer over. 

Veranderingen in het DNA

Naast epigenetische veranderingen, kun je van je ouders ook veranderingen in de  code van genen zelf erven. Soms gaat het om een afwijking die een ziekte kan veroorzaken. Op die manier kun je een ziekte erven

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

Update-datum: 15 juli 2024