Overslaan en naar de inhoud gaan

Ziekte van Kawasaki

De ziekte van Kawasaki is een aandoening van de bloedvaten die vooral bij kinderen van vijf jaar of jonger voorkomt. Bij de ziekte van Kawasaki ontstaan ontstekingen in de middelgrote bloedvaten, in het bijzonder van de bloedvaten van het hart (de kransslagaders).Waarom dit gebeurt, is niet precies bekend. Bepaalde infecties en erfelijke aanleg spelen mogelijk een rol.

Een kind met de ziekte van Kawasaki heeft vaak hoge koorts die meerdere dagen duurt. Op de huid ontstaat vaak een rode uitslag.  Het oogwit (witte deel van het oog) kan rood worden, evenals de lippen, de tong, de handpalmen en de voetzolen. De handpalmen, voetzolen en de lymfeknopen in de nek kunnen opzwellen. (Lymfeknopen zijn kleine organen die een rol spelen bij de afweer tegen ziekte verwekkers).Daarnaast kunnen ontstekingen van het slijmvlies van de mond optreden. De tong kan daarbij opvallend rood zijn. Verder is het kind vaak prikkelbaar.

In een later stadium kan de huid op de vingers en tenen gaan vervellen. Ook is er soms sprake van buikpijn en overgeven. Soms krijgt een kind ontstekingen van gewrichten. Zonder behandeling van ontstekingen van de ziekte van Kawasaki kunnen de kransslagaders beschadigd en verwijd raken. Dit kan in de meest ernstige gevallen leiden tot schade en zuurstofgebrek van het hart.

Meestal verminderen en verdwijnen de kenmerken na een aantal weken. Soms is er blijvende schade aan de bloedvaten. Sommige kinderen krijgen de ziekte van Kawasaki opnieuw.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Kawasaki disease
   KD
   Mucocutaneous lymph node syndrome
   Acute febrile mucocutaneous lymph node syndrome
   Ziekte van Kawasaki

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Een arts kan de ziekte van Kawasaki vaststellen  op grond van de bovenstaande kenmerken,  bloedonderzoek en een echo.  

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De ziekte van Kawasaki kan met medicijnen (menselijke afweerstoffen (immunoglobulinen) en aspirine) behandeld worden.
   Vaak blijft een kind na behandeling onder controle bij de (kinder)cardioloog.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Westerse landen en de Verenigde Staten krijgt  ongeveer 1 op de 10.000 kinderen onder de vijf jaar de ziekte van Kawasaki.
   In Japan, Korea en Taiwan komt de ziekte 10 tot 20 keer zo vaak voor. Het gaat dan om 10 tot 20 op de 10.000 kinderen.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   De oorzaak van de ziekte van Kawasaki is niet precies bekend. Mogelijk spelen erfelijke aanleg en bepaalde infecties een rol bij het ontstaan van de ziekte.