Overslaan en naar de inhoud gaan

Syndroom van Beckwith-Wiedemann

Een jong kind met het Beckwith-Wiedemann syndroom groeit sneller dan anderen. Na een aantal jaren wordt het groeien normaal. De oorzaak van dit syndroom is meestal een verandering op chromosoom 11. De kenmerken verschillen per persoon.

Bij de geboorte is het kind meestal zwaarder dan andere kinderen. Ook de tong is soms groter bij de geboorte, net als de organen in de buik. Als het kind een grotere tong heeft, kan de voeding lastig zijn. Ook kan er moeite met de ademhaling ontstaan, en later met praten. Op volwassen leeftijd is de lengte weer gewoon. Soms groeit de ene helft van het lichaam verder dan de andere helft van het lichaam. Armen en benen zijn niet altijd even lang of dik. De verstandelijke ontwikkeling is meestal normaal.

Bij het Beckwith-Wiedemann syndroom kan het kind na de geboorte te weinig suiker in het bloed hebben. Enkele kinderen hebben een open buik of afwijkingen aan de nieren. En op de kinderleeftijd is er een verhoogde kans om goedaardige en kwaadaardige gezwellen te krijgen, vooral in de nieren en de lever. In de nieren noemen we dit een Wilms tumor en de lever hepatoblastomen.

ALLES OPENEN