Overslaan en naar de inhoud gaan

Restless legs syndroom

Restless legs syndroom (RLS) is een aandoening van het zenuwstelsel. Dan heeft iemand een niet te onderdrukken drang om de benen, en soms ook andere lichaamsdelen, te bewegen. De klachten ontstaan of zijn erger in de avond of nacht. Iemand krijgt klachten in situaties van rust of de klachten worden erger in rust. De klachten worden minder of verdwijnen door te bewegen.

We weten nog niet precies wat oorzaak is van RLS. Het verschilt per persoon hoe vaak en hoeveel last iemand van RLS heeft.

Vaak maken mensen met RLS tijdens de slaap spontane bewegingen met hun benen. Mensen met RLS kunnen ook last hebben van slapeloosheid (insomnia). Slapeloosheid en RLS zijn in verband gebracht met veranderingen in de bloeddruk tijdens de nacht. Dit kan leiden tot meer kans op hart- en vaatziekten. Er is nog verder onderzoek nodig om uit te zoeken hoe dit precies zit. Maar het is wel belangrijk dat je arts hiervan weet.

Restless legs syndroom kan op iedere leeftijd beginnen, maar rond de 20 jaar en rond de 40 jaar komt het extra vaak voor.
Mensen die RLS krijgen voordat ze ongeveer 45 jaar zijn, hebben vaker ook familieleden met RLS. Dit noemen we familiaire RLS.
Meestal worden hun klachten minder snel erger vergeleken met mensen die ouder waren dan 45 jaar toen ze de eerste klachten kregen. Deze oudere mensen hebben ook vaker andere ziekten waarvan RLS een kenmerk kan zijn. Zij hebben bijvoorbeeld te weinig ijzer in het lichaam, nierfalen, hart- en vaatziekten of diabetes.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      Rusteloze benen syndroom
      Willis-Ekbom disease

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      Een internationale groep deskundigen voor restless legs syndrome (IRLSSG) heeft een lijst met kenmerken gemaakt waarmee artsen kunnen bepalen of iemand RLS heeft. Als iemand alle kenmerken heeft, dan heeft hij of zij RLS.         

    • Is er behandeling voor deze ziekte?

      Is RLS één van de kenmerken van een andere ziekte? Dan kunnen de klachten soms verdwijnen wanneer deze andere ziekte wordt behandeld.

      Er zijn ook medicijnen die de oorzaak kunnen zijn van RLS of die de klachten erger kunnen maken. Dan kunnen de klachten minder worden of verdwijnen na het stoppen met deze medicijnen.

      Als de dingen die hierboven staan niet de oorzaak zijn, is RLS meestal niet te genezen. Met de behandeling wordt geprobeerd de klachten minder te maken. Eerst wordt geprobeerd om RLS zonder medicijnen te behandelen. Want medicijnen hebben meestal ook nadelen. Voorbeelden van behandeling zonder medicijnen zijn: regelmatig bewegen, licht therapie, stoppen met dingen die de klachten erger maken (bijvoorbeeld roken en/of alcohol) en adviezen om beter te kunnen slapen.
      Als dat niet (genoeg) helpt, dan is er nog behandeling met medicijnen. Hiervoor zijn richtlijnen voor artsen. Zie ook hieronder bij: Meer info voor artsen.

    • Hoe vaak komt het voor?

      RLS wordt vaak niet herkend, daarom weten we niet precies hoe vaak het voorkomt.
      We denken dat in Europa en Noord Amerika ongeveer 5 tot 13% van de mensen (5 tot 13 van de 100) de aandoening heeft.
      In Azië heeft ongeveer 1 tot 3% van de mensen (1 tot 3 van de 100) RLS.

      Vrouwen hebben vaker RLS dan mannen. Bij kinderen is dit verschil er niet. Ongeveer 1 van elke 5 zwangere vrouwen krijgt last van RLS.

    • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

      De oorzaak van RLS is nog niet precies bekend. Waarschijnlijk spelen deze dingen een rol:
      - Te weinig ijzer in de hersenen                                 
      - Bepaalde systemen in het zenuwstelsel werken niet goed. Het gaat om systemen die zorgen voor het overbrengen van signalen
      - Varianten in genen

    • Is deze ziekte erfelijk?

      We weten (nog) niet of RLS erfelijk kan zijn. Wel zijn er verschillende varianten in genen gevonden die de gevoeligheid voor het krijgen van RLS groter maken..
      Bij 20-60% (20 tot 60 op de 100) van de mensen komt RLS vaker in de familie voor (familiaire RLS)

    • Kinderwens

      Er is nog te weinig bekend over de rol van genen bij RLS>  Daarom is DNA-onderzoek voor of tijdens de zwangerschap niet mogelijk.

      Zwangere vrouwen hebben de meeste klachten van RLS in de 28ste tot 40ste week van de zwangerschap. Meestal  verdwijnen de klachten na de geboorte van het kind. Wel krijgen deze vrouwen later in hun leven vaker RLS dan vrouwen die er tijdens de zwangerschap geen last van hadden.

      Heb je als vrouw RLS, krijg daar medicijnen voor en wil je zwanger worden? Overleg dan met je dokter voordat je zwanger wordt. Misschien moet je behandeling aangepast worden.

    • Expertisecentra

      De minister van VWS heeft voor deze ziekte (nog) geen expertisecentrum aangewezen.