Overslaan en naar de inhoud gaan

Osteoporose

Bij osteoporose (botontkalking) zijn de botten minder stevig. Vaak begint osteoporose op latere leeftijd. De kenmerken verschillen per persoon.

Door osteoporose heeft iemand een hogere kans op het breken van botten. Meestal gaat het om heupen en polsen. Ook kunnen de wervels van de wervelkolom inzakken. Hierdoor kan de rug krommer worden en wordt iemand vaak kleiner.

Onze botten vernieuwen zich aldoor. Daarbij worden er telkens hele kleine stukjes bot afgebroken (daar merk je zelf niets van) en weer opnieuw aangemaakt.  Als we nog in de groei zijn wordt er meer bot aangemaakt dan afgebroken. Op (jong) volwassen leeftijd is die opbouw en afbraak met elkaar in evenwicht.

Bij het ouder worden gaat de opbouw van bot geleidelijk achterlopen bij de afbraak van bot. Zo worden onze botten in de loop van het leven minder stevig. 

Naast leeftijd kan osteoporose meerdere oorzaken hebben. Risico’s zijn: weinig bewegen, weinig calcium (kalk) opnemen, roken en weinig buiten in het zonlicht komen. Bij vrouwen kan de overgang een rol spelen. Erfelijkheid is ook van belang. Als de ouders osteoporose hebben is er meer kans voor de kinderen.

Osteoporose kan ook beginnen door bepaalde medicijnen of door bepaalde aandoeningen zoals coeliakie.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

 

ALLES OPENEN