Overslaan en naar de inhoud gaan

Osteoporose

Bij osteoporose (botontkalking) zijn de botten minder stevig dan normaal. Hierdoor is er meer kans dat je bot kan breken. Veel mensen krijgen op oudere leeftijd uiteindelijk osteoporose. Of je hier last van krijgt, verschilt per persoon.

Vaak gaat het om een gebroken heup, pols en/of arm. Ook kunnen de wervels in je rug breken en inzakken. Hierdoor kan je rug krommer worden. Sommige mensen worden door osteoporose kleiner.

Onze botten vernieuwen zich de hele tijd. Daarbij worden er telkens hele kleine stukjes bot afgebroken en weer opnieuw gemaakt. Daar merk je zelf niets van. 
Als je nog in de groei bent, maak je meer bot dan dat je bot afbreekt. Later wordt er evenveel bot gemaakt als afgebroken. Pas als je ouder wordt, ga je minder bot maken. En dan wordt er meer bot afgebroken dan gemaakt. Zo worden onze botten in de loop van het leven minder stevig.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
    • Andere namen voor deze ziekte

      Botontkalking
      Osteoporosis

    • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

      Een dokter kan onderzoeken of je osteoporose hebt. Dit gebeurt met een meting van de botdichtheid. Dit kan met bijvoorbeeld een DEXA scan en VFA.
      Informatie over de onderzoeken vind je bij de Osteoporose Vereniging

    • Is er behandeling voor deze ziekte?

      Als je een bot breekt door osteoporose, krijg je vaak adviezen. Om gezond te eten met genoeg kalk. Kalk (calcium) zit bijvoorbeeld in melk, kaas, groente, noten en peulvruchten. Ook is het goed om te stoppen met roken, minder alcohol te drinken, te bewegen en iedere dag naar buiten te gaan. Soms stelt de dokter voor om vitamine D en kalk te slikken. Als de osteoporose ernstig is, zijn er ook medicijnen tegen.

    • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

      Je kunt osteoporose krijgen als je meer bot afbreekt dan maakt. Dit kan komen door: oudere leeftijd, te weinig bewegen, te weinig calcium (kalk) in je eten en te weinig buiten zijn overdag. Bij vrouwen kan het ook komen door dat ze in de overgang zijn. Je kunt ook osteoporose krijgen door bepaalde ziekten, bijvoorbeeld ziekten van de schildklier. Of door bepaalde medicijnen.

      Het kan ook erfelijk zijn. Als ouders osteoporose hebben, is er meer kans dat hun kinderen dit ook krijgen. 

    • Hoe vaak komt het voor?

      Ongeveer 850.000 mensen in Nederland hebben osteoporose. Het komt twee tot drie keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. En als mensen ouder worden, kunnen ze het eerder krijgen. 

    • Is deze ziekte erfelijk?

      Osteoporose komt door oudere leeftijd, voeding met te weinig kalk, weinig bewegen en sommige medicijnen. Als osteoporose vaker in de familie voorkomt, heb je meer kans om het ook te krijgen.

      Soms kan osteoporose een kenmerk zijn van een andere aandoening. Die aandoening kan erfelijk zijn. 

    • Kinderwens

      Komt osteoporose in de familie voor? Dan heeft je kind misschien meer kans om het ook te krijgen. Is osteoporose onderdeel is van een erfelijke ziekte? Dan kun je dit bespreken met je dokter. Die kan je als het nodig is verwijzen naar de erfelijkheidsarts voor informatie op maat.   

    • Expertisecentra

      De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten Expertisecentra voor Zeldzame Aandoeningen (ECZA) aangewezen. Osteoporose is niet zeldzaam.

    • Updatedatum

      28 november 2024