Overslaan en naar de inhoud gaan

Hemangiomen

Een hemangioom is een goedaardig kluwentje van bloedvaatjes, waarin vooral haarvaatjes liggen. Ze kunnen verschillen in grootte, diepte en plaats. Als een hemangioom op de huid zit heet het een aardbeienvlek.

Dieper gelegen hemangiomen (onder de huid) noemen we ook wel caverneuze hemangiomen. Deze zitten meestal op het hoofd en de hals, maar ze kunnen overal voorkomen. Ook kunnen ze in organen, zoals de lever, het hart of de hersenen aanwezig zijn. Ongeveer 3 op de 10 hemangiomen is bij de geboorte al zichtbaar, de rest ontstaat in de eerste vijf maanden.

De groei van hemangiomen gaat in de eerste drie tot negen maanden van een kind door. In de jaren erna zullen ze langzaam verdwijnen. Soms blijft er wat schade aan de huid achter.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Capillair hemangioom
   Hemangioma fructuosum
   Hemangioma cavernosum
   Aardbeienvlek

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   De diagnose kan meestal worden gesteld met lichamelijk onderzoek. De diagnose wordt bevestigd als het kind één of meerdere hemangiomen heeft die bij de geboorte aanwezig was of kort na de geboorte ontstond. Ook geldt hierbij dat de plek snel groeit in de eerste levensmaanden.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De meeste hemangiomen verdwijnen vanzelf en worden niet behandeld. Maar artsen raden aan om hemangiomen in de tijd dat ze groeien geregeld te laten controleren. Dan kan worden gekeken of een hemangioom behandeld moet worden of dat kan worden afgewacht. Of en hoe de behandeling is, hangt af van onder andere de grootte, de plaats, de mate van groei, en of er kans op bloedingen is.

   Sommige hemangiomen worden direct behandeld. Dat zijn hemangiomen die het gezichtsvermogen, de ademhaling, het gehoor of het vermogen om te eten aan kunnen tasten. Laserbehandeling of medicijnen zijn soms mogelijk. In zeldzame gevallen is het nodig om het hemangioom met een operatie te verwijderen.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Hemangiomen komen bij ongeveer 4 tot 10% (4 tot 10 op de 100) van de baby’s voor, vaker bij meisjes en bij te vroeg geboren kinderen.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Meestal zijn hemangiomen niet erfelijk. In families waar vaker hemangiomen voorkomen, speelt erfelijkheid mogelijk een rol.

   Soms is een hemangioom onderdeel van een bepaald syndroom. Bijvoorbeeld het PHACES syndroom waarbij er onder andere ook hersenafwijkingen, hartafwijkingen, oogafwijkingen en afwijkingen aan het borstbeen zijn.

  • Meer info voor patiënten
   • HemangiomenInformatie van de ouder- en patiëntenvereniging voor Hemangiomen en Vasculaire malformaties
   • AardbeivlekInformatie geschreven door dermatologen
   • Infantiel hemangioomInformatie van de CMTC-OVM vereniging voor patiënten en families met bloedvat malformaties
   • Infantile hemangiomasInformatie in het Engels van de American Academy of Pediatrics