Overslaan en naar de inhoud gaan

Hemangiomen

Een hemangioom is een goedaardig gezwel van bloedvaatjes. Ongeveer de helft van de hemangiomen zit op het hoofd of in de nek of hals. Soms zijn het er meer dan één. Hoe groot de hemangiomen zijn en waar ze zitten, verschilt van persoon tot persoon.  
Als een hemangioom op de huid zit, heet het een aardbeienvlek
De groei van hemangiomen op de huid stopt meestal als een kind ongeveer een jaar is. Daarna worden ze kleiner. Soms blijft er een litteken achter of is de huid wat losser.

Hemangiomen kunnen ook in het lichaam zitten. Bijvoorbeeld in of bij de lever. Ze zijn dan aan de buitenkant dus niet zichtbaar. Meestal heeft iemand daar geen last van. Maar soms krijgt iemand hierdoor buikpijn, valt af of voelt zich misselijk.  

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Capillair hemangioom
   Hemangioma fructuosum
   Hemangioma cavernosum
   Aardbeienvlek

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Met onderzoek kunnen dokters vaststellen of iemand hemangiomen heeft, of iets anders. Soms doen ze dat met een echo, een CT-scan of een MRI.  

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Hemangiomen hoeven meestal niet behandeld te worden. Ze kunnen voor een deel vanzelf weggaan. Soms besluit een dokter dat behandeling wel nodig is. Dan zorgt een hemangioom er bijvoorbeeld voor dat iemand minder goed kan zien of ademen.

   Hemangiomen kunnen worden behandeld met medicijnen, een laser of een operatie. 

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ongeveer 4 tot 10% (4 tot 10 op de 100) van de baby’s wordt geboren met een hemangioom. Dat zijn vooral meisjes en te vroeg geboren kinderen. 

  • Wat is de oorzaak van deze ziekte?

   Het is nog niet precies duidelijk wat de oorzaak is van een hemangioom. 

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Nee, meestal zijn hemangiomen niet erfelijk. In families waar meer mensen een hemangioom hebben, kan erfelijkheid misschien een rol spelen.
   Soms is een hemangioom een kenmerk van een syndroom. Bijvoorbeeld het PHACES syndroom.