Fibromusculaire dysplasie (FMD)
Bij mensen met fibromusculaire dysplasie (FMD) kunnen de slagaders smaller of wijder worden of scheuren. Dit komt omdat er afwijkingen in de wand van de slagaders zitten. Hoe FMD ontstaat, is niet precies bekend. Waarschijnlijk zijn er meer oorzaken, zoals erfelijke aanleg.
Mensen kunnen op elke leeftijd FMD krijgen. Meestal gaat het bij FMD om slagaders die naar de nieren of hersenen gaan. Soms gaat het om de slagaders van de lever, de milt, de darmen, de armen, de benen en/of het hart.
Sommige mensen hebben geen klachten, maar andere mensen met FMD wel. Mensen kunnen pijn krijgen in het deel van het orgaan waar een slagader te smal is geworden. Of iemand kan last krijgen van een hoge bloeddruk. Mensen kunnen ook hoofdpijn hebben of minder goed gaan zien. Sommige mensen kunnen zich duizelig voelen. Of kunnen minder gevoel hebben in hun gezicht. Maar iemand kan ook nog andere kenmerken hebben. Lees hier meer over de klachten bij fibromusculaire dysplasie.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.
-
Andere namen voor deze ziekte
FMD
Fibromuscular dysplasia -
Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?
Dokters kunnen fibromusculaire dysplasie vaststellen door onderzoek te doen van de bloedvaten.
-
Is er behandeling voor deze ziekte?
Je kunt niet genezen van FMD. Dokters geven een behandeling om de kenmerken minder te maken. Met bijvoorbeeld medicijnen kan hoofdpijn of hoge bloeddruk minder worden. Soms maken dokters een slagader wijder met een operatie. De behandeling kan van persoon tot persoon verschillen.
-
Hoe vaak komt het voor?
Mogelijk hebben ongeveer 700.000 mensen in Nederland deze aandoening.
-
Wat is de oorzaak van deze ziekte?
We weten niet hoe FMD precies ontstaat. Waarschijnlijk zijn er meerdere zaken bij betrokken, zoals bijvoorbeeld erfelijke aanleg en afwijkingen in de bloedvaten. Vrouwen hebben meer kans op fibromusculaire dysplasie dan mannen. Roken verhoogt de kans op deze aandoening.
-
Is deze ziekte erfelijk?
Hoe FMD precies ontstaat, weten we niet. Waarschijnlijk zijn er meerdere zaken bij betrokken, zoals bijvoorbeeld erfelijke aanleg en afwijkingen in de bloedvaten. Vrouwen hebben meer kans op fibromusculaire dysplasie dan mannen. Roken verhoogt de kans op deze aandoening.
-
Kinderwens
Heb je als vrouw FMD en wil je zwanger worden? Dan kun je dat het beste bespreken met je specialist. Die kan je informatie op maat geven over de risico’s tijdens de zwangerschap. En bespreken hoe je begeleid kan worden tijdens de zwangerschap.
-
Meer info voor patiënten
- FMDgroep NederlandInformatie en lotgenotencontact
- Fibromusculaire dysplasieInformatie van het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+
- Brief voor familie, vriendenVan de FMDgroep Nederland
- Fibromuscular dysplasia society of americaInformatie en lotgenotencontact
- Fibromuscular Dysplasia Information PageInformatie in het Engels van het Amerikaanse National Institute of Neurological Disorders and Stroke
- Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD)Informatie in het Engels
-
Meer info voor artsen
- Hart en vaat centrum Maastricht UMC+
- Brief voor behandelaarVan de FMDgroep Nederland
- Expertise centra FMDInformatie van de FMDgroep Nederland
-
Expertisecentra
Voor fibromusculaire dysplasie is door de minister van VWS geen Nederlands expertisecentrum aangewezen.