Overslaan en naar de inhoud gaan

FAS (foetaal alcohol syndroom)

Een kind met FAS kan problemen hebben met groeien en met de hersenen. Dit komt omdat zijn of haar moeder tijdens de zwangerschap alcohol heeft gedronken. Ook een kleine hoeveelheid alcohol kan tot FAS leiden. FAS staat voor Foetaal Alcohol Syndroom.

Een kind met FAS kan bij de geboorte kleiner zijn. Dat komt omdat hij of zij tijdens de zwangerschap minder snel gegroeid is. Ook na de geboorte kan iemand met FAS minder goed groeien.
Het gezicht kan kenmerken hebben zoals kleine ogen en een dunne bovenlip. En het hoofd kan kleiner zijn dan anders. Ook kunnen kinderen moeite hebben om bewegingen te maken. Sommige kinderen zien of horen minder goed. Ook kunnen er problemen zijn met leren, praten en met het omgaan met andere mensen (sociale vaardigheden).
Soms zijn er gedragsproblemen. Enkele mensen met FAS hebben problemen met het hart of met de nieren.

Of er klachten zijn, is van persoon tot persoon anders. Ook de ernst van de klachten verschilt per persoon.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Fetal Alcohol Spectrum Disorders
   FASD
   Fetal Alcohol Effects
   FAE
   Alcohol-Related Neurodevelopmental Disorder
   ARND
   Alcohol-Related Birth Defects
   ARBD

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Artsen kunnen foetaal alcohol syndroom vaststellen als iemand de kenmerken heeft zoals die hier boven staan.
   En artsen moeten zeker weten dat de moeder tijdens de zwangerschap alcohol heeft gebruikt.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   Een kind kan niet genezen van foetaal alcohol syndroom. Als een vrouw rond het begin van de zwangerschap en tijdens de zwangerschap geen alcohol drinkt, krijgt het kind geen FAS.

   De behandeling bij het kind bestaat uit het verminderen van de kenmerken. Bijvoorbeeld door begeleiding door een logopedist en een fysiotherapeut. Bij moeite met leren kan speciaal onderwijs helpen. Het kind kan hulp krijgen bij het leren omgaan met andere mensen (sociale vaardigheden).
   Voor problemen met zien, horen, de nieren en het hart is soms een behandeling mogelijk.

  • Hoe vaak komt het voor?

   Ze denken dat ongeveer 1 op 10.000 baby's een aandoening heeft die ontstaan door gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   Foetaal alcohol syndroom is niet erfelijk.

  • Kinderwens

   Heb je een kinderwens? Stop met alcohol drinken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden.

  • Expertisecentra
   • We hebben geen expertisecentra gevonden die zich specifiek op de aandoening die jij zocht richten. De hieronder gevonden expertisecentra richten zich op groepen van relevante aandoeningen, of op kenmerken die bij de aandoening kunnen horen.We hebben ze gesorteerd op relevantie.