Overslaan en naar de inhoud gaan

Het gaat bij mijn dochters om zulke verre verwanten, dat je niet kunt spreken van directe familie

Een paar jaar geleden heeft Miranda samen met haar dochters een DNA zelftest gedaan bij een buitenlands bedrijf. Haar dochters deden de test omdat ze geadopteerd zijn vanuit China. Zij willen weten wie hun biologische ouders zijn. Miranda heeft voor een bedrijf gekozen met een database waarin de meeste mensen zitten die uit China komen. Haar dochters hadden daar de meeste kans om verwanten te vinden.

Verre familieleden

Miranda vond in de database van het bedrijf zelf heel veel verre familieleden. Dit waren bijvoorbeeld mensen die in het verleden geëmigreerd zijn. Voor haar ene dochter vond ze ‘fourth cousins’. Dan deel je een oudouder. Voor haar andere dochter vond ze ‘thirth cousins’. Dan deel je een betovergrootouder.

Miranda vertelt: ‘Bij het bedrijf krijg je een stamboom te zien met verwanten. Toen ik naar mijn stamboom keek, dacht het bedrijf eerst dat bepaalde mensen via mijn vader aan mij verwant waren. Maar dat waren eigenlijk mensen die via mijn moeder aan mij verwant zijn. Dus dat klopte niet. Maar je kunt zelf in je stamboom aangeven hoe je aan iemand verwant bent. Dus dan help je het bedrijf. Dit was voor mij makkelijk, want mijn familie is bekend. Maar voor mijn dochters is het lastiger om mensen met wie ze een verwantschap hebben te koppelen aan hun biologische vader of vader of moeder, want die zijn onbekend.’

Miranda gaat verder: ‘Het gaat bij mijn dochters om zulke verre verwanten, dat je niet kunt spreken van directe familie. Ik heb enkele verwanten benaderd om erachter te komen waar uit China ze komen. Je kunt hiervoor binnen de database contact leggen. Sommige waren - net als mijn dochters – geadopteerd. Ik heb aan geadopteerde mensen gevraagd waar uit China ze kwamen en uit welk kindertehuis. Aan niet-geadopteerde verwanten heb ik gevraagd waar ze wonen en of ze weten waar hun voorouders vandaan kwamen.’

Ze is nog steeds op zoek naar de biologische ouders van haar dochters. Door de verwanten die ze voor haar jongste dochter vond, is duidelijk geworden dat ze waarschijnlijk uit dezelfde stad komt als waar haar kindertehuis is. Zij heeft namelijk ‘fourth’ en ‘fifth cousins‘ uit die stad of de omgeving van die stad.

Advies

Haar advies aan andere adoptiekinderen uit China of adoptie ouders die op zoek zijn naar de biologische ouders van hun kinderen is om een DNA-test te doen via een bedrijf met een database waarin veel mensen uit China zitten. Dan heb je de meeste kans om familieleden te vinden. Als je je DNA door bepaalde bedrijven laat analyseren, dan kun je die gegevens ook in de databases bij veel andere bedrijven invoeren. Dan hoef je je DNA niet opnieuw te laten analyseren.

In dit interview staan persoonlijke ervaringen van mensen. Hiermee geven wij je geen advies, maar het interview geeft (achtergrond) informatie over de keuzes die mensen kunnen maken over erfelijke aandoeningen en DNA-testen.