Overslaan en naar de inhoud gaan

Spelen je genen een rol bij verliefd worden?

Vandaag is het 14 februari: Valentijnsdag. Dit is de dag waarop mensen die van elkaar houden elkaar extra aandacht geven. 

Mensen worden verliefd op elkaar, omdat ze elkaar bijvoorbeeld aantrekkelijk vinden. Of omdat ze dezelfde interesses en hetzelfde karakter hebben of bij elkaar in de buurt wonen. 

Er zijn veel factoren van belang bij verliefd worden. Maar wij gaan in op de vraag: spelen je genen er een rol bij? 

Vlinders

Als je verliefd wordt komen een hoop hormonen vrij in je lichaam waardoor je een gelukkig gevoel krijgt, vlinders in je buik krijgt enz..

Het gaat om hormonen die er bijvoorbeeld voor zorgen dat je iemand aantrekkelijk vindt en een functie hebben bij het aangaan van relaties. Er zijn verschillende genen betrokken bij deze hormonen. Die genen beïnvloeden die hormonen. En die bepalen op hun beurt hoe we liefde ervaren.

Afweer

Mensen vinden mensen met andere genen voor de afweer tegen ziekteverwekkers aantrekkelijk. Zo bleek uit een onderzoek waarbij vrouwen aan de zweterige T-shirts van mannen roken. Mogelijk zorgt dit voor kinderen met meer variatie in deze genen waardoor ze misschien minder snel ziek worden. 

Persoonlijkheid

Iemands persoonlijkheid speelt ook mee bij hoe goed je een relatie kan aangaan. Bijvoorbeeld of je makkelijk contacten legt of open bent. En je persoonlijkheid wordt ook voor een deel bepaald door genen.

Genen hebben invloed

Hoe het allemaal precies zit bij verliefd worden, is nog niet duidelijk. Maar genen spelen zeker een rol!