DNA-onderzoek voor medicijnen
Krijg je een medicijn dat niet goed aan slaat, of heb je veel bijwerkingen? Soms kan er dan farmacogenetisch onderzoek worden gedaan. Dit is een DNA-onderzoek dat aan kan geven hoeveel je van het medicijn nodig hebt.
Genen en medicijnen
Genen kunnen invloed hebben op de manier waarop je lichaam medicijnen opneemt. Met farmacogenetica is dat soms te onderzoeken. Het opnemen en afbreken van medicijnen gaat bij de een sneller dan bij de ander. Hierdoor kan er meer of juist minder van het medicijn in je bloed zitten dan de bedoeling is. Als er te veel medicijn in je bloed zit, kun je meer bijwerkingen krijgen. Als er te weinig medicijn in je bloed zit, werkt het misschien niet goed (genoeg).
Door farmacogenetisch onderzoek kan je arts de hoeveelheid medicijnen die je krijgt soms veranderen. Of je krijgt een ander medicijn dat beter bij jouw genen past.
Wanneer farmacogenetisch onderzoek?
Voor deze 80 medicijnen is farmacogenetisch onderzoek mogelijk. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je veel last hebt van bijwerkingen. Of wanneer je medicijn niet goed (genoeg) werkt. Soms wordt het onderzoek al gedaan voordat je met het medicijn begint.
Bloed, wangslijm en speeksel
De arts die je de medicijnen voorschrijft, kan het farmacogenetisch onderzoek voor je aanvragen. Het onderzoek wordt gedaan met bloed, speeksel of wangslijm. Je arts stuurt dit op naar een speciaal laboratorium. Meer informatie op farmacogenetica.nl
Kosten farmacogenetisch onderzoek
Farmacogenetisch onderzoek kost tussen de €55 en €210 per bepaling (enzym). Wanneer dit onderzoek voor jou nodig is, krijg je het meestal vergoed van je zorgverzekeraar. Neem voor de zekerheid contact op met je zorgverzekeraar. Ook kan het af gaan van je eigen risico.
Laat de arts dit DNA-onderzoek doen voordat je begint met het medicijn? Dan vergoedt je zorgverzekeraar de kosten meestal niet.
Farmacogenetisch paspoort
Je kunt voor elk medicijn apart DNA-onderzoek laten doen, maar je kunt ook voor alle medicijnen uit de lijst in één keer onderzoek laten doen. Dan krijg je een 'farmacogenetisch profiel' of 'farmacogenetisch paspoort'. Hiermee kan je arts vooraf inschatten of je misschien meer of minder van een medicijn nodig hebt.
Op dit moment maakt alleen het Erasmus MC zo'n farmaco-genetisch profiel of paspoort. Je hoeft hiervoor niet zelf naar het Erasmus MC. Je eigen arts kan je bloed, speeksel of wangslijm opsturen.
Heb je een vraag? erfolijnerfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Naam%3A%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A) (Mail) ons.