Overslaan en naar de inhoud gaan

Migraine

Migraine is heftige kloppende hoofdpijn aan een kant van het hoofd. Migraine komt regelmatig terug. Een migraineaanval kan tussen de 4 uur en 3 dagen duren. De meeste mensen met migraine hebben één of meer aanvallen per maand. Na een aanval voelen de meeste mensen zich uitgeput.

De oorzaak van migraine is niet precies bekend. Waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol. Eén daarvan is erfelijke aanleg. Een erfelijke vorm van migraine is familiaire hemiplegische migraine.

Enkele dingen kunnen een migraineaanval uitlokken. Zoals bepaalde voeding, alcohol, extra lichamelijke inspanning of stress. Bij vrouwen kunnen hormonale veranderingen een rol spelen.

Naast hoofdpijn komen ook misselijkheid, overgeven en overgevoeligheid voor licht en geluid voor. Sommigen (ongeveer 15% ) hebben vóór een migraineaanval een aura. Iemand ziet dan bijvoorbeeld lichtflitsen, kan een tijdje minder goed zien of heeft tintelingen in een arm of been.

Ongeveer 1 op de 5 mensen met migraine kunnen tussen 2 dagen en 2 uur van te voren een aanval voelen aankomen. Ze zijn dan bijvoorbeeld meer prikkelbaar of hebben trek in bepaald voedsel.

Een groot deel van de mensen met migraine (meer dan de helft) heeft tijdens een aanval dusdanige klachten dat zij niet anders kunnen dan in bed blijven.

Meestal krijgt iemand de eerste migraineaanvallen vanaf kinderleeftijd tot de jong volwassen leeftijd (met name tussen de 15 en 55 jaar).

De kenmerken verschillen per persoon.

Heb je een vraag? erfolijn [at] erfocentrum.nl (subject: Vraag, body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES OPENEN
  • Andere namen voor deze ziekte

   Migraine
   Migraineaanvallen
   Migrainous headache

  • Hoe wordt deze ziekte vastgesteld?

   Er is geen specifieke test om migraine vast te stellen. De klachten zijn het belangrijkste bij het stellen van de diagnose.

   Wel kan lichamelijk onderzoek en neurologisch onderzoek (onderzoek van de zenuwen en hersenfuncties) belangrijk zijn. Zo kan uitgesloten worden dat er een andere oorzaak dan migraine is. In bepaalde gevallen kan er daarom reden zijn voor hersenonderzoek met een MRI- of CTscan.

  • Is er behandeling voor deze ziekte?

   De behandeling van migraine bestaat uit het verminderen van de hoofdpijnaanvallen of het verminderen van de kenmerken tijdens de aanvallen. Dit kan met medicijnen.

   Ook leefregels kunnen positief werken. Zoals dat iemand regelmatig eet en ontspant en voldoende slaap neemt.

  • Hoe vaak komt het voor?

   In Nederland heeft ongeveer 1 op de 10-15 mensen migraine. De aandoening komt 3 keer zo vaak bij vrouwen voor dan bij mannen.

  • Is deze ziekte erfelijk?

   De oorzaak van migraine is niet precies bekend. Erfelijke aanleg speelt een rol bij het ontstaan van migraine.

  • Meer info voor patiënten
   • Hoofdpijnnet
   • Kindermigraine Meer dan 230.000 kinderen tot zestien jaar hebben migraine. Rond het vijfde levensjaar heeft ongeveer vier procent van de kinderen last van migraine, rond het tiende levensjaar is dat elf procent.
   • Ikhebdat.nl Informatie speciaal voor kinderen die migraine hebben, maar ook voor andere kinderen die een werkstuk of spreekbeurt willen maken.
   • Migraine bij vrouwen (Thuisarts.nl)
   • Migraine bij mannen (Thuisarts.nl)
   • MedlinePlus
  • Expertisecentra

   De minister van VWS heeft alleen voor zeldzame ziekten expertisecentra aangewezen. Migraine is niet zeldzaam.