Overslaan en naar de inhoud gaan

Sikkelcelziekte

Sikkelcelziekte is de naam van een groep ziektes van een stof die in de rode bloedcellen zit. Die stof, hemoglobine, zorgt ervoor dat cellen in het lichaam genoeg zuurstof krijgen en de afvalstof koolstofdioxide weer kwijt kunnen raken. Ook zorgt die stof ervoor dat het bloed een rode kleur krijgt. Bij sikkelcelziekte zijn de rode bloedcellen niet rond, maar hebben de vorm van een sikkel of halve maan. Sikkelcelziekte is een vorm van erfelijke bloedarmoede.

Oorzaken van deze ziekte zijn veranderingen in genen. Er zijn verschillende vormen van sikkelcelziekte.

Iemand met sikkelcelziekte kan verschillende kenmerken hebben van bloedarmoede. Maar mensen met sikkelcelziekte hebben dan vaak ook last van:

  • Sikkelcelcrises.Omdat de sikkelcellen een andere vorm hebben, kunnen die de bloedvaten verstoppen. Dit kan op verschillende plekken in het lichaam gebeuren. Welke klachten iemand krijgt, hangt af van de plek van de verstopping.  De gevolgen kunnen verschillend zijn. Meestal hebben mensen dan veel pijn.
    Door de sikkelcelcrises kunnen organen zoals de nieren en de longen beschadigen.
  • Ontstekingen. Door sikkelcelziekte kan de milt beschadigen. De milt is belangrijk bij de afweer. Als de milt niet goed meer werkt dan kan iemand ontstekingen krijgen, waar iemand heel ziek van kan worden.

Soms veranderen rode bloedcellen sneller in sikkelcellen, en raken de bloedvaten sneller verstopt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als iemand ziek is, te weinig gedronken heeft (uitgedroogd) of op een plaats is die hoog ligt; bijvoorbeeld in de bergen.

Hoeveel kenmerken van sikkelcelziekte iemand heeft en hoe ernstig die zijn, kan van persoon tot persoon verschillend zijn. Dat ligt ook aan de vorm van sikkelcelziekte die iemand heeft.

Heb je een vraag? erfolijnaterfocentrum.nl (body: Mail%20ons%20uw%20vraag%3B%20binnen%205%20werkdagen%20ontvangt%20u%20een%20antwoord.%20%0A%0AMijn%20vraag%20is%3A%20%0A) (Mail) ons.

ALLES SLUITEN